Bild: A német páncélosok visszatértek a hírhedt csatamezőre (VIDEÓ)

2024. augusztus 09. 21:39

Nem mindenki örül a fejleményeknek.

2024. augusztus 09. 21:39

Nyitókép: Képernyőfelvétel

Ismét német gyártmányú páncélosok gördülnek végig az oroszországi Kurszki terület mezőin, mintegy 80 évvel a második világháború egyik legnagyobb csatáját követően – írta csütörtökön a Bild című lap. 

A német bulvárlap az interneten közzétett videókra hivatkozva azt írta, hogy több Marder gyalogsági harcjárművet (IFV) is kiszúrtak az ukrán hadsereg által a kedden kora reggel indított offenzívában használt eszközök között. A lap az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételeket is megosztotta, amelyeken a járműveket orosz kamikaze drónok találják el. A felvételek szerint legalább három Marder vált áldozatává az orosz dróntámadásoknak, mindössze néhány kilométerrel a támadás kiinduló pontjától. 

Julian Ropcke, a Bild újságírója szerint a veszteségek fő oka, hogy az ukránok elégtelen légvédelemmel küldték harcba a járműveket, egy másik posztban pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy hamarosan az ukrán támadók kifogyhatnak az üzemanyagból.

A német  harcjárművek orosz területen való bevetése vegyes reakciókat váltott ki Németországban. A német parlament védelmi bizottságának vezetője, Markus Faber kijelentette, hogy „nincs problémája” a történtekkel. Ukrajna és Oroszország területét is „háborús övezetnek” nevezte.

Ez egy rendkívül veszélyes fejlemény”

– reagált az eseményekre Sahra Wagenknecht, az újonnan alakult BSW párt vezetője. „Olaf Scholz kancellárnak fel kellene hívnia az ukrán vezetést, és „követelni, hogy német fegyvereket ne használjanak támadásokban orosz területen” – tette hozzá.

A német harcjárművek megjelenésére Dimitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke is reagált. „A Bild című német lap revansista cikket közölt, amelyben büszkén hirdeti a német tankok visszatérését az orosz földre. Válaszul mi mindent megteszünk, hogy a legújabb orosz tankokat a Platz d. Republikra (a német parlament előtti tér Berlinben – a szerk.) hozzuk” – írta a politikus. 

Legutóbb pórul jártak Kurszknál a német páncélosok

A kurszki csata a második világháború egyik legjelentősebb ütközetsorozata volt, 1943. július 4-től július 13-ig. Egészen az 1991-es öböl-háborúig ez volt a világtörténet legnagyobb erőkkel vívott páncéloscsatája: összesen 6000 darab harckocsi és önjáró löveg vett részt benne. A csata során a szovjet fél a német veszteségek többszörösét szenvedte el, de a német Zitadelle hadműveletet sikerült megállítaniuk a csata kilencedik napján, ezután a Wehrmacht a kezdeményezést többé már nem tudta átvenni a keleti fronton.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kekec54
2024. augusztus 12. 11:39
Vajon hány darab jut onnan ki azokból és élve az ukránokból?
Mich99
2024. augusztus 12. 10:49
A NÁCI AZ NÁCI
B_kanya
2024. augusztus 10. 15:19
"T. PéterB_kanya 2024. augusztus 10. 13:09 Nem mindig a szobron múlik a dolog. Szobor nélkül is megy az egyeseknek." A maoista barossonak, a neomarxista "Demokrata" nevű pártnak...
B_kanya
2024. augusztus 10. 15:18
"steinamanger-2 2024. augusztus 10. 15:07 • Szerkesztve Úgy tűnik hogy már a ruszki megszállás és a 40 éves szocializmus is tök fasza, minden okés. Tiszta 1984." Az, hogy "úgy tűnik" az pusztán tudatmódosító kérdése, például azé, amitől befosol az Ötkerben. Na de szépen szopikáld a fuckrán megszállás alatti Kárpátaljáról fenyegetőző nácikat és ne feledd: "pontosan tudjuk, hogy miket csináltak az amerikaiak. Milyen rakétatelepítések voltak Ukrajna területén, és mindenhol. Pontosan tudjuk, hogy az amerikaiak által támogatott ukrán kormány miket csinált.” rtl.hu/belfold/2024/04/13/magyar-peter-lmp-momentum-orosz-ukran-haboru-amerika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!