Orbán mellé állt a német baloldal sztárja: „Végre valaki megpróbált minden oldallal beszélni!”

2024. július 13. 12:45

Összeszólalkoztak a német politikusok a miniszterelnöki békemisszióról a köztévében.

2024. július 13. 12:45
WAGENKNECHT, Sahra
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Parázs vita folyt az orosz-ukrán háborúról a német közmédia kettes csatornáján, a ZDF-en Maybrit Illner műsorában csütörtök este, melyben a miniszterelnök békemissziója is szóba került. Az asztal körül Omid Nouripour, a Zöldek társelnöke, Sahra Wagenknecht, az újonnan alakult és Kelet-Németországban igen népszerű baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) elnöke, valamint Claus Kleber újságíró, Claudia Major biztonságpolitikai szakértő és Ben Hodges amerikai tábornok beszélgettek.

Egy ponton az orosz-ukrán háború megoldására terelődött a szó: Nouripour váltig állította, hogy Oroszország eddig minden tűzszüneti megállapodást megszegett, és hogy valójában hívták őket a svájci békecsúcsra, csak nem akartak eljönni. Wagenknecht ekkor közbeszúrta: 

Az, amit Orbán csinált, végre egy kísérlet volt arra, hogy egyáltalán minden oldallal beszéljünk, és behozzuk a képbe Kínát is, amelynek masszív befolyása van Oroszországra”.

A Zöldek vezetője már közel sem értékelte annyira az orbáni békemissziót: szerinte ezen a magyar miniszterelnök csak szép képeket produkált, egyébként pedig az, hogy vannak a világ folyását meghatározó nagyhatalmak és közöttük kisebb országok, melyeknek a nagyon akaratát el kell fogadniuk, „ugyanaz az imperializmus, amit Amerikának fel szoktak róni” – válaszolta Wagenknechtnek.

Sahra Wagenknecht, az NDK szocialista pártjának utódpártja, a Balpárt (Die Linke) egyik legnépszerűbb politikusa idén januárban vált ki a Linkéből és alapította meg saját pártját. Wagenknechtet az vezette erre a döntésre, hogy a Linke egyre inkább kilépett klasszikus szerepéből, amely a német munkásosztály, a Gerhard Schröder munkaerőpiaci reformjai által bizonytalan élethelyzetbe hozott alacsony keresetűek, a nagyvárosi lakásárrobbanás sújtotta szegények, illetve a keleti tagállamokban élő alacsonyabb státuszúak képviselete volt. Miután a Linke némi kritikával ugyan, de beállt a merkeli willkommenskultur mögé, nem követelt szigorúbb bevándorláspolitikát, és az orosz-ukrán háború ügyében is szankció- és háborúpárti álláspontra helyezkedett,

szinte teljes mértékben elveszítette klasszikus bázisa, Kelet-Németország támogatását.

A Balpárt korábbi szavazói tömegével szavaznak át ma az Alternatíva Németországnak (AfD) pártra. Ezt elégelte meg Wagenknecht, aki pártjával épp ezekben a fontos ügyekben állt a keletnémet választók oldalára: a baloldali gazdaságpolitika mellett a bevándorlás korlátozását, Ukrajnában pedig szankciók és háború helyett békét követel.

Wagenknecht új kezdeményezése látványos sikert hozott: fél éve létező pártja országosan máris 8 százalékon áll a POLITICO Poll of Polls közvélemény-kutatási átlaga szerint, miközben a Linke mélyen a parlamenti bejutási küszöb alá, 3 százalékra zuhant. A szeptemberben új helyi törvényhozást (Landtagot) választó három keletnémet tartományban sikerük ennél is nagyobb: Szászországban, ahol 31 százalékkal az AfD vezet most a kutatásokban, a BSW 15 százalékkal harmadik erő, míg a korábban népszerű Linke 3,5 százalékra zsugorodott.

Türingiában az AfD 28,6 százalékkal vezet, a BSW népszerűsége 20,4 százalék, s a helyben népszerű tartományi miniszterelnök, Bodo Ramelow támogatottsága is csak 12,7 százalékra tudja felhúzni a Linkét.

Brandenburg tartományban az AfD 24,9 százalékkal vezet, a BSW 16,3 százalékkal negyedik holtversenyben a CDU-val és SPD-vel, a Linke pedig 3,8 százalékos támogatottságával szintén kifelé tart a Landtagból.

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2024. július 24. 15:15
Na ugye.
Zolotarjov
2024. július 24. 15:13
Na ugye..
Palatin
2024. július 15. 12:54
A németek meg sem érdemlik ezt a kitünö hölgyet. Nekik a Baerbock féle humortalan, oktalan idióták valók.
Palatin
2024. július 15. 12:48
Sahra Wagenknecht és Alice Weidel jelenleg együtt a német politika eszének 95%-át teszik ki. Ennek a két hölgynek több sütnivalója van, mint az összes német politkusnak együttvéve. Az egyiket kommunistának a másikat nácinak tartják azok, akiknek gözük sincs a politikához. De ez a két hölgy pontosan azt bizonyítja, hogy nem az számít, hogy valaki jobbról vagy balról jön, hanem az, hogy az illetö normális-e, van-e felelösségtudata, mint ember tisztességes-e, és érzi-e a politika lényegét. A két hölgyre ez igaz, de hogy még vannak-e a német politikában ilyenek, az nem tünik triviálisnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!