Barack Obama átadta a stafétát és az örökséget Kamala Harrisnek

2024. augusztus 21. 13:21

Az Obama-házaspár megtolta Kamala Harris kampányát. És rendesen beszólt Donald Trumpnak.

2024. augusztus 21. 13:21
Maráczi Tamás

Nyitókép: Barack Obama beszédet mond a demokraták jelölőgyűlésén Chicagóban 2024. augusztus 20-án  /  fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

 

A Demokrata Pártban és a liberális szavazók körében kultusza van Barack és Michelle Obamának, a celebritás-központú amerikai politizálásban óriási mozgósító ereje van, ha egy kultikus vezető megadja az irányt. A volt amerikai elnök eddig nem állt ki hivatalosan a demokraták elnökjelöltje mellett, ezt most látványosan, a legnagyobb publicitást kihasználva megtette a párt elnökjelölő gyűlésén Chicagóban.

Kamala Harris sok időt vesztett a Biden-újraindulási fiaskóval, a jelölőgyűlési mandátummegadással repülőstartot kell vennie, hiszen két és fél hónapja marad a hivatalos elnökjelölti kampányra. Ha a nem túl fényes négy éves kormányzati teljesítményt élesen bíráló Donald Trump ellen esélye legyen a győzelemre a jelenlegi alelnöknek, demokratapárti egységet kell felmutatnia maga mögött. 

Barack Obama kóserpecsétjével most jelentős momentumot kapott.

A Politico amerikai kiadása szerint nemcsak verbálisan, de tényszerűen átadta a stafétát Obama Harrisnek, politikáinak folytatójaként állította be saját, illetve Biden utódját – ennek még nagyobb súlyt adott, hogy a két évvel ezelőtti félidős kongresszusi választások óta Obama nem tartott nyilvános nagy politikai beszédet, talán éppen az elnökválasztási kampányra tartogatva a nagy durranást. 

Amerika készen áll egy új fejezet nyitására. Amerika készen áll egy jobb történetre. Készen állunk Kamala Harris elnökségére" – fogalmazott a volt elnök 35 perces keddi beszédében, hozzátéve, hogy éles kontraszt van a két jelölt, Harris és Trump között: az utóbbit 

egy zsémbes öregembernek nevezte, aki minden megszólalásával panaszkodik, ellene irányuló támadásokat vizionál, összeesküvésekben gondolkodik. 

Obama húsz éve ismeri Kamala Harrist, a pályaíve és saját tapasztalatai alapján alkalmas vezetőnek találta, Tim Walz minnesotai kormányzót, demokrata alelnökjelöltet pedig az átlag amerikaiak problémáinak ismerőjének, szószólójának tartotta. 

Obama központi üzenete a szabadsággal volt kapcsolatos. Mint fogalmazott, a szabadságot nagyon eltérő módon értelmezik a republikánusok és a demokraták: az előzőek szerint egy csoport a másik kárára tud csak előnyökre szert tenni, így 

a szabadság az ő értelmezésükben azt jelenti, hogy az erősebb fél bármit megtehet, 

míg az utóbbiak a szabadságot szélesebb értelemben használják. 

A volt elnök szerint az elnökválasztás másik nagy tétje az egység. Obama úgy vélte, a választópolgárok nemcsak politikai program akarnak látni a kampányban, de egy ígéretet is arra, hogy 

a jövendő kormányzat visszavezeti őket abban az állapotba, ami az igazi Amerika: 

ahol az amerikaiak együtt dolgoznak saját jövőjükért, és figyelnek egymásra.  Beszédében többször utalt egykori kampányszlogenjére („Yes, we can” („Meg tudjuk csinálni")), amelyet a 2024-es helyzetre alkalmazva parafrazált Kamala Harrisre utalva („Yes, she can” („Meg tudja csinálni")).

Michelle Obama szinten megtette kötelességét, beszédében Trumpot azzal vádolta, hogy az emberek életét jobbá tevő új ötletek helyett a régi lemezt tette fel, a szokásos gyanakvó, nőgyűlölő, rasszista stílust hozza. Bírálva Trump kijelentését, miszerint fekete amerikaiktól veszik el a munkahelyeket az illegális bevándorlók, a volt First Lady tréfásan megjegyezte, 

Trump is egy fekete nőtől veszi el az állását elnökjelölti indulásával. 

Mint fogalmazott, az amerikai álmot kell éni, Trump kormányzása azonban rémálom volt.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wyatt83
2024. augusztus 29. 18:41
Kamala ugyan olyan agyhalott mint Biden!
2024. augusztus 24. 07:25 Szerkesztve
A Merkelt lehallgató Obama moralizál!
vikiva
2024. augusztus 23. 23:52
Na megint mellé beszélnek a hazúg demokraták , mert hogy ennek a zsémbes öregembernek az életére törtek és ez nem vízió és nem paranoja kedves fekete tesvér !
megvadult-2
2024. augusztus 21. 23:48
Ez a nagy örökség 🍌 Volt egy kép is amelyen egy fekkencs pár les egy banánt mint a majmok, A barack nézte a banánt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!