A cseh elnök vitatja az ukránok szerepét az Északi Áramlat felrobbantásában

2024. augusztus 21. 21:29

Petr Pavel szerint legitim célpont lehetett a gázvezeték, ha valóban az ukránok akcióztak.

2024. augusztus 21. 21:29

Nyitókép: SAMUEL CORUM / AFP

A 19 hónapig tartó nyomozás után kiderült, hogy ki robbantotta fel 2022 szeptemberében az Oroszország és Németország közötti Északi Áramlat gázvezetéket, Berlin elfogatóparancsot adott ki egy ukrán búvároktató ellen. Petr Pavel cseh elnök azt mondta, hogy a vezeték jogos célpont lehetett, „már ha egyáltalán Ukrajna állt a szabotázs mögött” – írta meg a Politico.

Amikor fegyveres konfliktust vívnak, azt nemcsak katonai célok ellen vívják, hanem stratégiai jellegű célok ellen is. És a csővezetékek stratégiai célt jelentenek” 

– mondta Pavel szerdán a PoliTalk podcastban. Hangsúlyozva, hogy nincs „terhelő egyértelmű információja arról, hogy valóban Ukrajna állt a támadás mögött”, a cseh elnök úgy vélekedett, hogy „ha a támadás célja az volt, hogy elvágják az Európába irányuló gáz- és kőolajszállításokat és az Oroszországba visszaáramló pénzt, akkor – és szándékosan használok feltételes módú igét – ez legitim cél lenne”. De ilyen információval nem rendelkezem” – tette hozzá.

 

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2024. augusztus 23. 11:18
Igazi seggnyaló és sírásója az eu gazdaságnak.
Mich99
2024. augusztus 23. 09:45
Szaros ügynök.
vikiva
2024. augusztus 22. 23:48
Akkor ehhez a volt komancs fazonhoz hasonló a nárcista faszi Magyar P. Hát tessék lehet menni majd választani . Nem hiszem , hogy a magyarokat így meglehetne etetni , mint ahogy a cseheket megetették a választásoknál . Nemszámított a politikai múltja elég volt , ahogy a csehek mondják Europa legszebb prezidentje .
Vasgyari Tibi
2024. augusztus 22. 22:11
A csehek büszkék lehetnek, amióta hatalomban van azóta ontja az okorsegeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!