Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

„Te visszalépsz nekem, én neked” – összefogással akadályoznák meg Le Pen győzelmét Franciaországban

2024. július 03. 08:24

Kétszáz jelölt lépett vissza annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

2024. július 03. 08:24

Nyitókép: Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

 

Jelentősen csökkent annak az esélye, hogy Marine Le Pen radikális jobboldali pártja abszolút többséget szerezzen a francia Nemzetgyűlésben, miután kedden a centrista és a baloldali erők az összefogás mellett döntöttek – számolt be a Politico. 

A baloldali szövetségből és Macron koalíciójából több, mint 200 jelölt lépet vissza annak érdekében, hogy gyengítsék Le Penék győzelmi esélyeit. 

Általában csak két jelölt jut tovább a második fordulóba a francia választáson. Az idei év azonban különleges volt és több, mint 300 választókerületben 3 jelölt is továbbjutott. A francia választási szabályok szerint kedd este hat óráig léphettek vissza az indulók, és ezt 200-an meg is tették. 

A francia Nemzetgyűlésbe 577 képviselőt küldhetnek a szavazók, és 289 helyre van szükség az abszolút többséghez. 

A Le Monde becslése szerint a baloldali Új Népfront 130 jelöltje (a második fordulóra kvalifikált 446-ból) Macron táborából pedig 81 jelölt (a 319 kvalifikáltból) lépett vissza a versenytől. Hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, amíg a francia belügyminisztérium nem központosítja az adatokat. A visszalépési hullám azt jelenti, hogy a második fordulóban már kevesebb mint 100 körzetben lesz három jelölt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem ment könnyen az összefogás

Bár mind a baloldal, mind Macron pártja a visszalépésre szólította fel harmadik helyezettjeit, a centristák közül többen visszautasították, hogy beálljanak a szélsőbaloldaliakat is magába foglaló koalíció mögé. 

Sok centrista politikus szerint a baloldali Engedetlen Franciaország nagyobb veszélyt jelent, mint a Nemzeti Tömörülés.

Emmanuel Macron is azzal töltötte a kampánya jelentős részét, hogy a baloldalt támadta. A kritikusok szerint a szocialista Jean-Luc Mélenchon pártja olyan költekezésbe akarna kezdeni, ami csődbe vinné Franciaországot. 

Macron koalíciójának tagjai közül többen kijelentették: nem hajlandóak a szélsőbaloldal javára visszalépni. A számokból azt lehet kivenni, hogy a a harmadik helyen továbbjutott centristák fele ezt nem is tette meg.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­é­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­­z­­e­­x­­­i­­­ ­­p­u­n­c­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
EX_Terminator
2024. július 03. 11:05
Nme jön ki a matek így is jelentősen alulmaradnak.
P_F_Juli
2024. július 03. 10:36
"A baloldali szövetségből és Macron koalíciójából több, mint 200 jelölt lépet vissza annak érdekében, hogy gyengítsék Le Penék győzelmi esélyeit. " Vagyis Macron bevetette a nehéztűzérséget, mivel Le Pen győzelme az ő pozícióját is veszélyezteti. Egyértelmű, hogy mindent egy lapra kénytelen föltenni, mivel jelenleg vesztésre áll - elszámolta magát. De még mindig ott vannak a szavazók, kérdés, maradt-e bennük józanság?
mango5
2024. július 03. 10:35
Nem fog nyerni Le Pen sajnos. Adig rakosgatjak pakolgatjak csaljak amig ki nem jon ugy hogy a szivarvanyosok nyerjenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!