Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Pressman panaszkodott egyet: Orbán folyamatosan emlékeztet, hogy Amerikában választások lesznek

2024. július 03. 06:59

A nagykövet azzal vádolta a magyar kormányfőt, amit ő maga tesz: ideológiai elfogultsággal.

2024. július 03. 06:59
KARÁCSONY Gergely; PRESSMAN, David

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

 

Az amerikai függetlenség közelgő 248. évfordulója alkalmából tartott beszédet David Pressman nagykövet, aki a Telex tudósítása alapján hamar rátért a napi aktualitásokra, köztük Orbán Viktor kormányfő keddi kijevi útjára.

 Egyesült Államok arra bátorította az ukrán és a magyar kormányt, hogy közvetlenül, vezetői szinten egyeztessenek,

hogy feloldják a nézeteltéréseiket”, ez megtörtént, ami jelentős lépés, mondta. Hozzáteszi: „bár szerettük volna, ha ő és munkatársai itt legyenek ma velünk, mégis sokkal jobb, hogy inkább ott vannak most”.

Ezt is ajánljuk a témában

A nagykövet szerint Orbán folyamatosan emlékezteti a közvéleményt, hogy Amerikában választások lesznek, illetve hogy „kit szeretne győztesként látni ezeken a választásokon, és 

kire szavazna, ha ő maga amerikai lenne – csakhogy nem az”.

A nagykövet szerint nincs az Egyesült Államoknak még egy olyan szövetségese vagy partnere, „aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson, láthatóan meggyőződve arról, hogy ez Magyarországot segíti, vagy legalábbis őt személyesen”.

Fölteszi a kérdést – amit egyébként magától is kérdezhetett volna –;

mit jelent, ha egy vezető úgy viselkedik, mintha egy szövetség nem is országok között, hanem csak az azokon belüli, vélt ideológiai partnerek között állna fenn?

Magának válaszolva azt mondta: veszélyes a „kétoldalú kapcsolat pártosítása”, kockáztatják vele, hogy megváltozik Magyarország és Amerikai kapcsolata. 

És most kapaszkodjon meg!

Pressman szerint lehet, hogy a magyar kormány „politikai” kérdésnek tekinti az amerikai kapcsolatokat, de Washington nem így van ezzel. 

A nagykövet elmondta még, a két ország kapcsolata a két nép „közös törekvésein alapul, hogy szabadon, demokráciában, jogállamiságban és biztonságban éljenek”. A magyar kormány jól tenné, hangsúlyozza, ha ezt nem alacsonyítaná le a kapcsolatokat pusztán a pártpolitika szintjére.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. július 04. 17:26
Azért van némi hagyománya az USA külpolitikai szarkavarásának. Bár lehet, hogy ez a hagyomány a lényegük. Vagy a történelmük. Vagy a DNS-ük.
google-2
2024. július 03. 09:57
Egyem a szívét, de hülyének néz minket, magyarokat! Miközben.
Zsolakomarom
2024. július 03. 09:36
Orban tenyleg kirivoan hulye, hogy elore nyilvanosan odaall egy amcsi elnokjelolt melle, aki raadasul meg veszit is. Ilyet meg a nagy orszagok vezetoi sem csinalnak, nemhogy a periferia miniallamai. Torolmetszett idiota.
piramis-2
2024. július 03. 08:50 Szerkesztve
Dani! Bélsaras a pofád, te LMBTQ-s pedofil buzi! Hiába na. Nem tehetek róla. Undorodom a hozzád hasonlóktól te féreg. Nem elég, hogy genetikai zsákutca vagy, de azt erőlteted, hogy én mint rémisztő képződmény, az az fehér, keresztény, heretoszexuális férfi, ünnepeljelek téged ezért! A kurva anyádat te pondró! A nemzeted szégyell téged te senki! Az USA-ra nézve szégyen hogy nagykövet lehetsz. Ez meg a másik!!! Azt hiszed helytartó vagy. Csakhogy nem vagy az!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!