Ötvenöt éve szállt a Holdra az emberiség (VIDEÓ)

2024. július 20. 21:18

Úrvacsora előzte meg a Holdra szállást, majd közel egymilliárd tévénéző láthatta, ahogy Neil Armstrong kiszáll az Eagle holdkompból.

2024. július 20. 21:18

Nyitókép: NASA, Magyar Nemzet

Ma 55 éve, 1969. július 20-án hangzott el a legendás mondat Neil Armstrongtól, aki az amerikai Apollo-program keretében Edwin „Buzz” Aldrinnal együtt elsőként lépett a Holdra:

Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek.

János evangéliumából idézve tartotta meg az emberiség első, s mindeddig utolsó, a Holdon tartott úrvacsoráját Edwin „Buzz” Aldrin. Ekkor még nem nyílt ki a Hold felszínére a történelem folyamán elsőként leszállt, embereket szállító holdkomp, az Eagle (Sas) kapuja, s bár a holdraszállást mintegy 650 millióan nézték – ez volt minden idők legnézettebb televíziós közvetítése – , az úrvacsora megtartása alatt Aldrin kikapcsolta a rádiós mikrofont – írja a Magyar Nemzet.

Jó oka volt erre: a NASA ekkor még perben állt egy ateista aktivistával, aki azért pereskedett, mert a Holdat megközelítő űrhajó, az Apollo–8 utasai a Teremtés könyvéből idéztek az éppen karácsonyra eső misszió tévéközvetítésének perceiben.

Mivel Neil Armstrong parancsnok nem vett részt az úrvacsorán, Aldrin egymaga végezte el a szertartást presbiteriánus gyülekezetének lelkésze által neki átadott kellékekkel.

„Kiöntöttem a bort abba a kehelybe, amelyet az egyházunk adott nekem” – emlékezett vissza az 1970-ben kiadott Guideposts magazin cikkében. 

A Hold egyhatod gravitációjában a bor lassan és kecsesen felkanyarodott a csésze oldalán.

Először a parancsnok kezdte el a kiszállást. Ehhez Armstrongnak térdre kellett ereszkednie és hátrálva kellett kimásznia a kabinból. A hátizsákja többször is elakadt a művelet során, Aldrinnak kellett segítenie. Armstrong ekkor kijutott az úgynevezett tornácra – a kabinajtónál elhelyezett kis platformra, amely a létra tetején volt –, ahol felegyenesedhetett. Itt egy bovdent meghúzva lenyitotta a holdkomp oldalán elhelyezett csomagtartóját, amelyre a tévékamerát is ráerősítették. Ez a mozdulat aktiválta a kamerát is, ettől a perctől kezdve – a Deep Space Network ausztráliai óriás parabolaantennáján keresztül – megindulhatott a tévéadás is.

Armstrong – immár a nagyjából egymilliárdnyi tévénéző szeme láttára – óvatosan lemászott a létrán, majd az utolsó fokról leugrott a leszállótalp tányérjába. Ekkor jelezte, hogy a talp nem csúszott össze, ahogy a mérnökök várták, hanem derékmagasságban tartotta az utolsó létrafokot. Ezt bizonytalannak ítélte meg, ezért mielőtt folytatta volna a holdsétát, inkább visszaugrott az alsó fokra, hogy vissza tud-e jutni. Amikor sikerrel bizonyosodott meg a visszajutásról, ismét leugrott a tányérba, és a holdpor tanulmányozásába kezdett, cipője orrával turkálva a porban.

Ekkor már elhangzott Armstrong híres bejelentkezése: 

Houston, itt a nyugalombázis. A Sas leszállt 

– ami azt jelentette, hogy az Apollo–11-ről aznap levált holdkomp sikeresen landolt a Föld útitársának felszínén, a Hold innenső oldalának egyik lávasíkságán.

A Nyugalom tengere (Mare Tranquillitatison), annak is a Moltke- és a Sabine-kráterek között fekvő része a legkevésbé sem bizonyult nyugodt helyszínnek az űrhajósok és az eseményeket feszült figyelemmel kísérő houstoni Johnson Űrközpont számára.

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­k­­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­s­­z­e­x­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
nagycsaba
2024. július 27. 00:35 Szerkesztve
holdra szálltak Hiszi a piszi! tegyük fel igaz könnyen teszi aki fedezet nélkűl nyomtatja a pénzt majd abból a legjobb orosz,német,japán egyéb ázsiait megfizeti...
altercat1
2024. július 22. 19:30
Holdraszállás... Vidám ifjúkorom egy kellemes nyár napján 1969-ben, munkavégzés után, kisimítva szép csíkos ruhámat, kezembe kaptam a Belső Híradó nevű újságot, melynek címlapján ott állt öles betűkkel: A szovjet Luna műhold megkerülte a Holdat. Hurrá... Egyik belső oldalán öt-hat sorban: amerikai űrhajósok leszálltak a Hold felszínére. Nálam a seggnyalás csúcsa a mai napig. Minden magyar hírközlő eszköz ugyanis első oldalon számolt be az eseményről. ---------------- A holdraszállás szórótárgy. Aki nem hiszi, a muci... És persze mindig is hülye volt a matekhoz, fizikához, ált. a természettudományokhoz. Gyűlhelyük a Korcsma a Gyagyás Hitetlenhez...
Obsitos Technikus
2024. július 21. 20:49
Látom ide csoportosult az összes laposagy-hívő :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!