Orbáni békemisszió, szövetségalakítás, magyar uniós elnökség – Világrend

2024. július 10. 19:14

Milyen politikai szándék vezérelte Orbán Viktort békeközvetítői útjain? Mik a magyar EU-elnökség politikai céljai? Nő-e majd a magyar politikai mozgástér Európában? Az európai uniós ügyekért felelős minisztert kérdeztük podcast-műsorunkban.

2024. július 10. 19:14
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Van egy pikantériája a július elsején elkezdődött magyar EU-elnökségnek: az EP-választás évére esik, így éppen akkor tematizálhatja a magyar kormány az EU ügyeit, amikor a választók éppen kifejezték akaratukat Európa politikai irányaival kapcsolatban.

Orbán Viktor és szövetségesei egy új jobboldali képviselőcsoportot hoztak létre, ráadásul a politikai mozgások éppen abba az irányba hatottak, hogy a Patrióták Európáért frakció lett a legerősebb jobboldali csoport és ezzel az Európai Parlament harmadik legnagyobb ereje, így a magyar jobboldali érdekérvényesítésnek új platformja keletkezett.

Emellett a miniszterelnök látványos békeközvetítő akciókba kezdett, amely szintén a nemzetközi politika reflektorfényébe helyezte Magyarországot, és ezzel a magyar soros uniós elnökséget is.

A beszélgetésben szó esett a következő kérdésekről:

– Elérhet-e jobb eredményeket az unortodox Ukrajna-álláspontú magyar diplomácia a háborús felek közötti párbeszéd segítésében?

– Milyen hangneme volt a kijevi és pekingi szűkkörű konzultációknak?

– Lehet EU-tag Ukrajna?

– Miben lehet erősebb és hatékonyabb a Patrióták Európáért frakció az ID-nél és a ECR-nál?

– Mik a magyar EU-elnökség prioritásai?

– Mikor érhet véget az uniós pénzek körüli jogi-politikai huzavona?

A műsor vendége: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.
 

--
A beszélgetést itt nézheti meg:


--
Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

--
A Videán itt érhető el:

--

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. július 11. 06:34
Orbán nagyon amatőr a háborús hisztijével,Kilépés az Eu-ból és semlegesség ,azaz Magyarországnak egy lehetősége van Magyarországnak semleges országgá kell válnia.Nincs idő vacilálásra.Orbán bandájának ki kell vonulnia a politikából és a gazdaságból egyaránt és bíróság elé állítani őket a Covid és oltás hiszti valamint az ország kirablása miatt.De a diktátornak minden áron bűnhődnie kell!
mai nap
2024. július 10. 21:34
“ … éppen akkor tematizálhatja a magyar kormány az EU ügyeit, amikor a választók éppen kifejezték akaratukat Európa politikai irányaival kapcsolatban.” Nos, éppen ezekről nem engedik szólni a magyar miniszterelnököt, nehogy megint kitudódjék, mennyivel okosabb és mennyivel európaibb Európa ki tudja, ki által megválasztott vezetőinél.
patriota-0
2024. július 10. 21:05
Én két égető kérdésben várok változtatást. Az egyik az uborka görbület szigorú szabályozásának enyhítése, a másik pedig a tehén fingás betiltásának kiterjesztése az emberekre. Ezek a barmok vezetik az unijót? Elhiszem, hogy nekik jó.
paater-gregor
2024. július 10. 20:56
Ha gerle röptének a vége karambol, ne legyen rántott hús a békegalambból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!