Mik lesznek a következményei a Trump elleni merényletnek?

2024. július 15. 16:36

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő szerint a történtek csak megerősítették a republikánus elnökjelöltet.

2024. július 15. 16:36

Nyitókép: MTI/EPA/DAVID MAXWELL

A világ nyilvánosságát a Donald Trump ellen elkövetett merényletkísérlet tartja lázban. Mint ismert, szombaton a pennsylvaniai Butlerben lövések dördültek el a republikánusok kampánygyűlésén. Az incidensben Trump könnyebben megsérült, egy hallgatója meghalt. A történtek több kérdést is felvetnek, mind az amerikai elnökválasztási kampány, mind a magyar közéletet illetően.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője felidézte, hogy 43 éve követtek el utoljára merényletet amerikai elnök ellen. „A történtek hatással vannak mind Trump, mind Biden kampányára. Trump esetében egyértelmű a pozitív hatás, hiszen elég csak felidézni, hogy a volt elnök miként reagálta le az eseményt. Már most ikonikussá vált az a fotó, ahogy 

Trump véres arccal lejött a pódiumról, a magasba emelte az öklét, 

miközben a tömeg a »USA, USA« szavakat kántálta”.

A biztonságpolitikai szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy „Trump cseppet sem hátrált meg, volt elnökhöz méltóan reagált erre a rendkívüli esetre. Ráadásul van egy kontraszt is, hiszen 

a republikánusok elnökaspiránsa egy olyan fegyveres támadás után állt talpra, amely kis híján az életébe került.

Közben van egy nála nem sokkal idősebb regnáló elnök, aki ugyancsak újra akar indulni, és láthatóan sokkal rosszabb állapotban van még egy hétköznapi szituációban is. Trumpon tehát látszik az energia, míg ez Bidennél nincs meg.”

Demkó Attila szerint ennek ellenére még Joe Biden is jól jöhet ki  történtekből. „Hiszen hetekre lekerülhet arról a fókusz, hogy Biden alkalmas lehet-e még négy évig elnöknek. Elég csak felidézni, hogy pár napja mi volt a címlapokon: naponta jelentek meg olyan hírek, hogy újabb és újabb közszereplők szólították fel arra, hogy lépjen vissza. 

Ez a merénylet tehát segíthet Bidennek túlélni a Trump elleni vitája óta egyre csak erősödő krízist” 

– emlékeztetett. 

A magyar politikára is hatással lehet a merényletkísérlet

Arra a kérdésre, hogy a tengerentúlon történtek miként befolyásolhatják majd Orbán Viktor magyar miniszterelnök július eleje óta tartó békemisszióját, a szakértő azt válaszolta, hogy a merénylet „mindenképp pozitív hatással van a kormányfő politikai vonalára, mivel Donald Trump ezzel erősödött. S nyilván 

Trumppal több az esélye a békefolyamat elindításának, mint Bidennel.

Jelenleg az a politikai szereplő erősödik az Egyesült Államokban, aki nyíltan az oroszok és ukránok közötti béke előmozdítására törekszik” – húzta alá Demkó.

Ide vezet a politikusok démonizálása

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője az elhangzottakhoz még hozzáfűzte, hogy Szlovákia és immár az Egyesült Államok példája is mutatja, hogy „egyes politikusok démonizálása hova vezet, még akkor is, ha instabil személyek az elkövetők. Nagyon óvatosan kell tehát bánni az apokalipszis felvetésével, és azokkal a kijelentésekkel, hogy vége a demokráciának, ha Trump vagy Fico győz”.

Demkó Attila szerint „ezzel szemben 

akkor van vége a demokráciának, ha a nyugati világban tovább terjed, tovább erősödik ez a démonizálás, a »karanténba zárás«. 

Hiszen így a párbeszédet felváltja egy hideg, pontosabban immár az erőszak jelenléte miatt akár egy forró polgárháború. Ezt el kell kerülni, változtatni kell jelenleg uralkodó nyugati hozzáálláson”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 118 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­é­­k­e­­l­­­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­­­e­­­x­i­ ­­p­­u­­n­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Tegnap
2024. július 15. 19:13
W23458 2024. július 15. 17:01 Be vagytok szarva globalista fasiszták, hogy ha nem sikerül nektek Trumpot kiiktatni, titeket fog a pöcegödörbe lapátolni? Ezúttal már jobban fogja tudni, kik az USA és az egész civilizált világ ellenségei, és könyörtelenül kinyírja a mocsárban burjázó férgeket. Azután meg nektek sem fognal gurulni a dollárok.
Akitlosz
2024. július 15. 18:45
"Mik lesznek a következményei a Trump elleni merényletnek?" Újabb merénylet(ek). Hoppá, ha nem értesz semmihez, akkor miért újságszerkesztő helyettesként dolgozol? Gyártsál inkább szentelt vizet a zsinagógák számára!
P_F_Juli
2024. július 15. 18:43
"Jelenleg az a politikai szereplő erősödik az Egyesült Államokban, aki nyíltan az oroszok és ukránok közötti béke előmozdítására törekszik” – húzta alá Demkó." Ezt jó lenne, a nyugaton mások is megértenék. Addig, amíg Weber vagy Ursula a "helyén" marad, esély sem lesz a közbeszéden és a közhangulaton változtatni. De érdekes lenne, hogy Freund vagy "kuszafog" hogy vélekednek a Trump elleni merényletről? Marad-e továbbra is az a selejt világnézetük, hogy márpedig Orbánt meg kell buktatni, le kell térdeltetni, stb. ? Amiért Ficó ellen merényletet követtek el, az egyenes következménye volt az EU-s hergelésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!