Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Magyar mintát másolhat Franciaország – retteg a Libération

2024. július 02. 09:39

Drámai helyzetértékelés a francia lapban: az illiberalizmustól félti az olvasókat a baloldali újság.

2024. július 02. 09:39

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda/ AFP

 

„A macronisták kezében van Franciaország sorsa” írta a Libération című francia lap, amely arról közölt „drámai” hangvételű értekezést, hogy mi várhat Franciaországra, ha jövő vasárnap a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés megszerzi az abszolút többséget a parlamenti választások második fordulójában.

A lap a szokásos baloldali „érveket” sorakoztatta fel, miszerint Le Pen „radikális”, „felkészületlen”. A Libération arra is figyelmeztette a francia olvasókat, hogy az országban

új politikai korszak köszönthet be, amelyben nem a „liberális demokrácia védelmezői” kezében lesz a hatalom.

A lap ezt követően kijátszotta a baloldali aduászt is, és felhívta a figyelmet, hogy Le Pen Nemzeti Tömörülés nevű pártja „az orbáni populista-tekintélyelvű Fidesz testvérpártja”. És habár konkrétumot nem tudott felhozni, Le Pen hogyan „számolná fel a szabadságjogokat”, de a lap szerint a politikus győzelme elkerülhetetlenül ehhez vezetne.

Ezt is ajánljuk a témában

Majd azt is hozzátett, hogy Franciaországban nem a „fasizmus” kopogtat az ajtón, hanem annak „XXI. századi avatárja: az illiberalizmus”.

Mitől retteg a baloldal? 

Az illiberális demokrácia, ahogy Orbán Viktor érti, sokkal kevésbé ambíciózus és sokkal prózaibb, mint ahogy a kritikusai lefestik. Egyszerűen a társadalomról, az emberről és a világról alkotott ősi, nem liberális látásmódot jelenti – és azt, hogy merik azt alkalmazni. Ez a megközelítés a társadalmat közösségelvűbb, perszonalistább alapon értelmezi, amely értelmezésben a liberális értékek fontosak ugyan, de egy konzervatív keretrendszeren belül alkalmazzák őket. Mindennek célja a politikai közösség és a közjó fenntartása.

Ezután továbbra is a szokásos baloldali állításokat ismételte meg a lap, ezek szerint Le Pen lerombolná a demokráciát, az igazságszolgáltatást, a sajtószabadságot, az egyetemeket stb. Hozzáteszik, hogy – szerintük – Le Pennek nincsenek rátermett emberei ez pedig – ugyancsak szerintük – tovább növeli az „autoriter sodródás veszélyét”.

A Libération végül arra szólította fel Macron híveit, hogy nagy arányban szavazzanak a baloldali összefogás, az Új Népi Front jelöltjeire, hogy így akadályozzák meg, hogy „nyolc nap múlva hatalomra kerüljön a szélsőjobboldal”.

Vasárnap mi is beszámoltunk róla, hogy megtartották a franciaországi nemzetgyűlési választások első fordulóját, amelyen a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés a szavazatok 34,2 százalékával futott be az első helyen. Az egyesült baloldal Új Népi Front nevű koalíciója a második lett 29,1 százalékkal; az Emmanuel Macron elnököt támogató pártok pedig 21,5 százalékot szereztek. Rajtuk kívül még a gaullista jobboldali Republikánusok értek el mérhető eredményt 10 százalékkal.

Emmanuel Macron francia elnök a választás lezárulta után rögtön meghirdette: „Nagy, demokratikus és republikánus” erődemonstrációt kell tartani Le Penékkel szemben. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­­­É­r­t­­­é­­­k­­e­­­l­­­d­ ­a­­ ­s­­z­­e­­x­i­­­ ­­p­­u­­n­­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Reszelő Aladár
2024. július 02. 21:59
#libnyaff
atti64
2024. július 02. 15:37
PUSZTULJ BALOLDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
palicsi-2
2024. július 02. 15:28
Arról lehet felismerni, hogy egy médium a Sorosista, globalisták kezében van, hogy a másként gondolkodókat, szélsőjobboldalinak, esetleg nácinak bélyegzik! Nem úgy fogalmaznak, hogy a szélsőjobboldalinak mondott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!