Orbán illiberális demokráciájáról

2022. október 11. 16:58

Az illiberális demokrácia, ahogy Orbán Viktor érti, sokkal kevésbé ambíciózus és sokkal prózaibb, mint ahogy a kritikusai lefestik.

2022. október 11. 16:58
Szilvay Gergely
The European Conservative

„Szóval attól függően, hogy mi a kontextus, a »liberális demokrácia« fogalma számos különböző, akár egymással konfliktusba kerülő dolgot is takarhat. Ugyanakkor amit hangsúlyozni szeretnék, az részben az, hogy a nyugati kontextusban a több liberalizmus kevesebb demokráciát jelent, nem többet. Például a liberális emberi jogok épphogy korlátozzák a demokráciát. Azonban ezt nem ismerjük be; hanem úgy állítjuk be, mintha ez a »demokratikus értékek« megvalósítása volna. Ez annak jele, hogy a demokrácia és a »demokratikus értékek« fogalma valamiféle kultusszá vált. Azzal tudunk igazolni bármit is, hogy demokratikusnak nevezzük, ahelyett, hogy egyszerűen jónak tartanánk. 

Úgyszintén fontos emlékezni arra, hogy a politikai ideológiák nem kizárólagosak egy-egy érték tekintetében. Mint Michael Freeden írja, a politikai ideológiák porózusak, és természetesen nagy átfedésben vannak egymással. Például a szabadság fogalma nem ugyanazt jelenti a liberalizmus és a konzervativizmus számára; de fontos mindkettő számára. Azon értékek, amelyek központi helyet foglalnak el egy ideológiában, játszhatnak kiegészítő szerepet egy másikban. Ezért van az, hogy az alapvető liberális értékek fenntarthatóak egy konzervatív (illiberális) keretrendszerben is. (…)

Mind elméletben, mind gyakorlatban az illiberális demokrácia teljesen kompatibilis a tulajdon, az (a természetjog szempontjából értelmezett) emberi jogok, a szabad és tiszta választások, a képviseleti demokrácia, a hatalommegosztás és a jogállam elvével. Az illiberális demokrácia úgyszintén képes megvédeni a szólásszabadságot – amit nem mondhatunk el a kortárs liberalizmusról, ha figyelembe vesszük az illiberális woke baloldal erejét. Az illiberális demokrácai képes integrálni a fontos liberális értékeket. Csak épp a liberalizmus átfogó elméleti kereteit utasítja el – annak antropológiáját, a társadalomról vallott nézeteit, röviden az ideológiáját. (…)

Az illiberális demokrácia, ahogy Orbán Viktor érti, sokkal kevésbé ambíciózus és sokkal prózaibb, mint ahogy a kritikusai lefestik. Egyszerűen a társadalomról, az emberről és a világról alkotott ősi, nem liberális látásmódot jelenti – és azt, hogy merik azt alkalmazni. Ez a megközelítés a társadalmat közösségelvűbb, perszonalistább alapon értelmezi, amely értelmezésben a liberális értékek fontos ugyan, de egy konzervatív keretrendszeren belül alkalmazzák – és az is korlátozza – őket. Mindennek célja a politikai közösség és a közjó fenntartása. Mint Joseph Ratzinger mondta, a liberális és a demokratikus értékek nem demokratikus és nem liberális társadalmi intézményeken alapszanak.”
 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurzív54
2022. október 12. 08:31
Az illiberális gondolatok a liberális diktatúra ellenében születtek. Ennyi.
Pelso j.
2022. október 11. 20:19
kevésbé ambiciózus? - kit akarsz hülyének nézni?
LancelotDuLac
2022. október 11. 19:35
illiberális demokrácia - nem létezik - egyik kizárja a másikat! felfogtad ganézabáló? szopd le Orbánt bőnyállal!
lantose70
2022. október 11. 18:39
Minek ezek előtt hajbókolni és magyarázkodni? Le kell szarni őket. És nem jó az sem, hogy finomkodunk velük. Az illiberális demokrácia nem liberális, és az egész liberalizmust elutasítja, a szabadságjogokkal meg minden egyéb sorosista szarsággal. Az illiberális demokrácia célja a nemzeti, a vallási és a faji közösség fenntartása, a közérdekkel ellentétes érdekű és értékrendszerű kisebbség felszámolása a közjó érdekében. Akinek nem tetszik, menjen máshová. A magyarok erre szavaztak. Szóval nem kell itt mellébeszélni meg bocsánatot kérni, és megmagyarázni, hogy tulajdonképpen az illiberális demokrácia összeegyeztethető a liberális értékekkel. De, úgy látszik, kiirthatatlan a megfelelési kényszer még a fiatal generációból is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!