Kontroll nélkül: olyat engedélyezne a német külügyminiszter az amerikaiaknak, amire a hidegháború óta nem volt példa

2024. július 21. 11:22

Az Egyesült Államok ismét olyan fegyverrendszereket akar Németországba telepíteni, amelyek elérhetik Oroszország területét.

2024. július 21. 11:22
null

Nyitókép: RALF HIRSCHBERGER / AFP

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap támogatásáról biztosította azt a tervet, hogy a NATO orosz agresszióval szembeni elrettentő erejének fokozása érdekében az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétákat telepítsen Németországba. Vlagyimir Putyin orosz elnök „folyamatosan bővítette azt a fegyverarzenált, amellyel a szabadságunkat fenyegeti Európában, ez ellen pedig meg kell védenünk magunkat és a Balti-tenger térségben lévő partnereinket, mégpedig fokozott elrettentéssel és további nagy hatótávolságú fegyverekkel” – fogalmazott Baerbock a Funke Media Groupnak nyilatkozva. 

A hárompárti kormánykoalícióban korábban vita alakult ki a nukleáris fegyverek németországi telepítéséről szóló tervekről. 

Rolf Mützenich, a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakcióvezetője a katonai eszkaláció veszélyére, illetve a nukleáris fegyverek által jelentett kockázatokra hívta fel a kabinet figyelmét. Noha elismerte, hogy szükség van a német védelmi képességek javítására, szerinte a NATO már rendelkezik átfogó elrettentő képességekkel. 

A politikus egyúttal kifogásolta azt is, hogy a tervek szerint egyedül Németországba telepítenének elrettentő fegyvereket. Az Egyesült Államok a hidegháború ideje óta először akar ismét olyan fegyverrendszereket telepíteni Németországba, amelyek elérhetik Oroszország területét. Minderről Berlin és Washington a július 9-11-i washingtoni NATO-csúcstalálkozón állapodott meg. 

A tervek szerint 2026-tól 

  • Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépeket, 
  • illetve SM-6 légvédelmi rakétarendszereket, és
  •  új fejlesztésű hiperszonikus fegyvereket telepít az Egyesült Államok NATO-szövetségesei védelmére.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000057
2024. szeptember 05. 15:17
🍓 ️ ­­É­­­r­­­t­­­é­k­­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­z­­­e­­­x­i­­­ ­­­p­u­­n­­c­i­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. július 22. 15:21
Nagyon helyes!
tetx
2024. július 22. 00:21
Egy időre eldugták ezt a hülye picsát, újra szabadon engedték?
Zsolt75
2024. július 21. 20:36
Alakul a buli. Pár év múlva az egykori németország helyén létrejött kalifátusból tel-aviv atomfegyverrel lőhető lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!