Klaus Iohannis szerint Románia már „nem könyörög segítségért”, majd rögtön elkezdett kuncsorogni Patriot-rakétarendszerért

2024. július 11. 13:38

A román elnök egy másik rendszert kér az Ukrajnának adományozott Patriotért cserébe.

2024. július 11. 13:38
Klaus Iohannis

Nyitókép: KENZO TRIBOUILLARD / POOL / AFP

Románia számára az a fontos, hogy a NATO növelje a szövetséges jelenlétet a Fekete-tenger térségében, és elvárja, hogy záros határidőn belül egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert kapjon az Ukrajnának adományozott Patriot rendszerért cserébe – mutatott rá a román elnök szerdán Washingtonban.”

A NATO-csúcson részt vevő Klaus Iohannis román újságírók előtt nyilatkozva kifejtette:

Románia az utóbbi tíz évben „egy segítségért könyörgő országból” olyan állammá vált, amely kellő erővel, energiával és kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy biztonságot exportáljon a régióba.

Az Agerpres hírügynökség által idézett államfő leszögezte: továbbra is Oroszország jelenti a legnagyobb kockázatot Európa és az euroatlanti térség biztonságára, és a NATO-nak készen kell állnia arra, hogy megvédje magát. Szerinte a fennállása 75. évfordulóját ünneplő védelmi szövetség stratégiai előnye az egység és a szolidaritás, ami nagyon világosan megmutatkozott az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta eltelt években.

Rámutatott: Románia támogatja Ukrajnát, ugyanakkor egy másik Patriot rakétavédelmi rendszert vár az Ukrajnának adományozottért cserébe.

„Nyilván nem holnapra várjuk, de a közeljövőben. Úgy gondolom, hogy az adományunk kompenzálásaként gyorsabban kiszállítják majd ezeket a rendszereket” – nyomatékosította.

Az Agerpres beszámolója szerint Románia is csatlakozik azon országokhoz, amelyek kétoldalú biztonsági megállapodást kötnek Ukrajnával: az erről szóló dokumentumot csütörtök reggel írják alá. A román elnök elmondta: tárgyalások kezdődtek a katonai mobilitás fontosságáról is, és Románia – Bulgáriával és Görögországgal együtt – csatlakozik egy katonai mobilitási folyosóhoz.

Újságírói kérdésre válaszolva Iohannis nem akart jóslatokba bocsátkozni arról, hogy mikorra várható Ukrajna NATO-csatlakozása, mivel ehhez konszenzusra van szükség, és „nem mindegyik szövetséges ország van meggyőződve arról, hogy ennek sürgősen meg kell történnie”. A román elnök ugyanakkor az Ukrajnának nyújtott támogatás növelését szorgalmazta.

Ha Ukrajna elveszíti a háborút, mindannyian veszítünk. Segíteni kell nekik, hogy ne veszítsék el a háborút”

– idézte a román elnök nyilatkozatát az Agerpres hírügynökség.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. július 12. 14:22 Szerkesztve
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** mordor ura, a mű-cár parancsa: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelmű prolik válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
clark
2024. július 11. 17:10
"Nyilván nem holnapra várjuk, de a közeljövőben." Aha, szóval holnaputánra várja.
Box Hill
2024. július 11. 16:13
A németek Romániában is meghülyültek.
MyOp
2024. július 11. 15:59
Romániának (az ország 1862 óta létezik hivatalosan) 1916-ban, amikor megtámadták a Monarchiát és erre válaszként a német és osztrák-magyar egységek megszállták Bukarestet, megsemmisült a nemzeti hadereje. Utána soha nem volt önálló, ütőképes hadserege, mindig valamelyik nagyhatalom látta el őket fegyverzettel (franciák, szovjetek, most az amerikaiak). Ceausescu idejében történt némi kísérelt arra nézve, hogy legyen valamilyen nemzeti hadászati és fegyvergyártás, de az is csak olyan román módra sikeredett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!