Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Kicsoda Keir Starmer, Nagy-Britannia új miniszterelnöke?

2024. július 05. 09:15

Ifjúkora óta munkáspárti aktivista, alulról jött nagyvárosi jogász, nagyívű víziók nélküli centrista: Keir Starmer vezeti tovább Nagy-Britanniát.

2024. július 05. 09:15
null
Rajcsányi Gellért

Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

 

Lezajlott csütörtökön a brit választás, ahol a várakozásoknak megfelelően nagy arányú munkáspárti győzelem született. A baloldalnak kétharmad-közeli többsége lesz a londoni parlamentben.

A pártot 14 év ellenzékiség után sikerre vivő vezetőt Sir Keir Starmernek hívják,

aki a királlyal való találkozás és a Downing Street 10-be hajtatás után átveszi az ország irányítását.

Keir Starmer 1962-ben, Dél-Londonban született munkáscsaládban: apja gépkezelő, édesanyja ápolónő volt. Már ők is elkötelezett munkáspártiak voltak.

A fiatal Keir 16 évesen belépett a Munkáspárt ifjú szocialista szervezetébe, később a Socialist Alternatives trockista magazin szerkesztője lett. Starmer ekkor már a leedsi állami egyetemen hallgatott jogot és végzett jogászként. Starmer tehát a brit elitet hagyományos képző magániskolai rendszeren kívül végezte tanulmányait, már később posztgraduális képzést folytatott Oxfordban.

A jogi pályára lépő Starmer Londonban kezdett ügyvédkedni, majd felemelkedett a szakmai és közéleti ranglétrán. Időközben megházasodott: felesége a zsidó származású Victoria Alexander. Bár Starmer magát ateistának tartja, családjával igyekszik tartani a sabbat szokásait, és két gyermeküknek is átadják a zsidó hagyományokat.

A kilencvenes évek végétől Starmer emberi jogi tanácsadó volt az északír ügyekkel, illetve általános külügyekkel foglalkozó szervezetek mellett. 2008-ban Nagy-Britannia egyik vezető ügyészévé nevezték ki Starmert, aki addigra már országos hírnevet szerzett, néhány évre rá, 

2014-ben pedig lovaggá ütötték érdemei elismerése miatt.

Sir Keir Starmer tehát már hírnévvel és ranggal felvértezve lépett be az országos politikába, amikor a 2015-ös választáson egy biztos baloldali londoni körzetet megnyerve bejutott a parlamentbe. Starmer a Brexit-kampány során kiállt az EU-ban maradás mellett, és eközben egyszerre volt az Izrael-barát és Palesztina-barát munkáspárti csoportok tagja. Ugyan a Munkáspárt akkori vezetője, a radikális nézeteiről ismert Jeremy Corbyn bevette őt az árnyékkormányába, a migráció ügyét rábízva, később pedig a Brexit-folyamat árnyékminisztere lett. Starmernek ugyanakkor sok vitája volt a sokfelől kritizált, radikális Corbynnal, el is távolodtak egymástól, amikorra 2019-ben történelmi vereséget szenvedett Corbyn vezetésével a Munkáspárt.

2020-ban immár a Munkáspárt legesélyesebb elnökjelöltjeként mérettette meg magát, és el is nyerte a pozíciót, ami egyenes utat jelentett a következő választáson való, immár kormányfőjelölti megmérettetéshez.

Ezt is ajánljuk a témában

És hogy mit képvisel Keir Starmer? Természetesen baloldali nézeteket, ugyanakkor 

vonalasabb és centristább nézeteit úgy váltogatja, ahogy az az érdekeinek megfelel. 

Corbynhoz képest a nyugodt centrista szerepét vitte, a konzervatív kormánnyal szemben viszont elszánt és szenvedélyes, régi baloldaliként lépett a választók elé.

Leginkább azonban jól hangzó, de üres szlogeneket szeret hangoztatni, amik a választók széles rétegeinek bejöhetnek. Rendre elmondja, hogy a gazdaságot rendbe kell tenni, a klímaváltozás ellen fel kell lépni, a közszolgáltatásokat meg kell reformálni; és azt is megtudhatjuk tőle, hogy mindenkinek meg kell adni a legjobb lehetőségeket az életben, miközben biztonságos környezetre is szükség van.

Starmer szerint a Munkáspárt „mélyen hazafias”, a pártnak a dolgozó embereket aggodalmaival kell foglalkoznia;

a kormányzásnak pedig „a biztonság, a jólét és a tisztelet” megteremtéséről kell szólnia.

Miután Starmer mostantól miniszterelnök lesz, a gyakorlatban mutathatja meg, hogy jól hangzó, általános frázisait hogyan fogja majd a valóságba átültetni.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-119
2024. július 05. 19:42
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­­k­­­e­l­d­ ­­­a­­ ­s­­­z­­­e­x­­i­­ ­­­p­­­u­n­c­­i­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
de France
2024. július 05. 19:40
Keir Starmer első beszédében szólt azokhoz is, és "főleg azokhoz ", ahogy mondta , akik nem szavaztak rá, és akiknek ő ugyanúgy a miniszterelnöke és akikért dolgozni fog. Alázattal jelentette be, hogy célja a közszolgálat rendbe hozása, a romokban fekvő egészségügy újraépítése, a bizalom visszahozása, 14 év folyamatos dráma, hazugság, presztízs veszteség, a Brexit okozta nemzetközi elhiteltelenedettség és elszigeteltség után, abban az országban, ahol az emberek tömegesen szegényedtek le az elmúlt években, amíg egy vékony réteg teletömte zsebeit. Valaki nagyon tévesen úgy reagált győzelmére itt, hogy ezután csak lejjebb lesz. Ennél rosszabb ítélőképességgel nem lehetett volna véleményt formálni. Nagyon messze vagyunk Keir Starmer--rel az együgyű, visszatetsző dicsekedéstől, hogy győzelmünk a Holdról is látszik. A piszkos kampánytól, vagy propaganda lejáratásoktól ugyancsak. Nemhiába: Nagy Britannia egy civilizált ország.
453682
2024. július 05. 16:47
Trockista? Ez valami full kommunista fazon aki családjával igyekszik tartani a sabbat szokásait? Xd. Éljen marx, lenin és trockij csak így tovább...
lemez
2024. július 05. 16:04
Azta .34%-al kétharmad.Hol a domokrácia ,vagy csak nálunk keresik.?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!