Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Közel a végeredmény: jön a brit baloldali kormány

2024. július 05. 08:30

Anglia és Skócia nagy része bevörösödött, Rishi Sunak konzervatív kormányfő vállalja a felelősséget a vereségért, Nigel Farage képviselő lett.

2024. július 05. 08:30
null

Nyitóképen: Keir Starmer munkáspárti vezér, leendő miniszterelnök (JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP)

 

A csütörtökön tartott parlamenti választás lezárása utáni, késő esti exit polloknak megfelelően nagy arányú munkáspárti győzelem körvonalazódik Nagy-Britanniában. A több mint hatszáz brit választókörzet eredményei az éjszaka folyamán és péntek reggel is folyamatosan érkeznek be, ez alapján dől el, pontosan mennyi képviselője lesz a pártoknak a londoni parlamentben.

Az abszolút győztes az előzetes felméréseknek megfelelően a Munkáspárt: egypárti, 

kétharmad-közeli többsége lesz a baloldali pártnak. 

Az exit poll szerint 410 képviselőjük lesz, és a legfrissebb eredmények szerint épp 410-es létszámnál járnak.

Az új kormányfőt, Sir Keir Starmert ők adják majd. A brit hagyományoknak megfelelően nagyon gyors hatalomátadás következik, a királyt meglátogató és a Downing Street 10-be érkező Starmer gyorsan kijelöli minisztereit és átveszik Nagy-Britannia irányítását.

A Konzervatív Párt 14 év kormányzás után súlyos vereséget szenvedett.

Az exit poll szerint 131 körüli számú képviselőjük lehet, a friss eredmények szerint már 110 fölött jár a bejutott képviselőik száma. Az eredmény egyszerre súlyos és közben mégis valahol megnyugtató lehet számukra, mert a választás előtt voltak olyan felmérések, illetve hangok, amelyek szerint akár 50-80 főre is lecsökkenhet a létszámuk.

A választás relatív nyertese a Liberális Demokrata Párt: az angol politika örök harmadikja néha alig tud egy pár körzetet megnyerni, most azonban Anglia vidéki részein sok helyen győzni tudtak, mert az elégedetlen konzervatív szavazók inkább őket választották régi pártjuk helyett. Eddig 70 képviselői hely van meg a számukra, ami óriási siker az öt évvel ezelőtti, mindössze 8 fős eredményükhöz képest.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) viszont összeomlott: mindössze 8 képviselőjük van eddig Skóciában, miközben az északi országrész nagy részét a Munkáspárt vitte el. A botrányok sorával küszködő, a skót függetlenség ügyét sikerre nem vivő párt nehéz jövő előtt áll.

Nigel Farage pártja, a Reform UK eddig 4 képviselői széket tudott megszerezni. 

A Zöldek szintén 4 képviselőt küldenek a parlamentbe.

Cikkünk zárásakor még 12 körzetben nincs meg a végeredmény, de jelentős átrendeződés értelemszerűen már nem várható. Nagy-Britanniára 14 év után munkáspárti kormányzás vár.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:30
🍓 ️ ­É­r­­­t­­­é­k­e­­l­d­­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­­x­­i­­ ­p­­u­n­­c­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Ma is bukik a Zorbán...
2024. július 05. 14:06
Gratulálok a Reform UK óriási sikeréhez, amit a bolsevista média hazudozása és gyűlölködése ellenére is elért. Most az a feladat, hogy át kell venniük a bolsevistákkal kollaboráló toryk helyét, hogy legközelebb már ők legyenek a kihívók. "A kommunisták mindig kifogynak a mások pénzéből"- mint tudjuk, tehát sztem most is hamar meg fognak bukni. Starmer a "teljesítményalapúság" eltörléséről (cancel) hablatyol. Vagyis a dolgozó, szorgalmas embereket kifosztják, és a drogosokat, munkakerülőket, illegális migránsokat fogják pénzelni. Nincs új a nap alatt, a népnyúzó kommunisták mindig ezt csinálták, ha módjukban áll. Így viszont tér nyílik Farage pártja számára, hogy egy jövendő előrehozott választáson a normalitás és tisztesség juthasson hatalomra. Most már ott vannak a parlamentben, sokkal hatkonyabban tudnak fellépni Labour és Tory szélsőbalos gazsággal szemben.
makapaka2
2024. július 05. 09:15
A mostani kormány sem rendelkezett egy konzervatív kormány ismertető jegyeivel.
remi
2024. július 05. 09:13
Ez az ürge, aki mostantól miniszterelnök, korábban ökoterroristák és anarchista terroristák ügyvédje volt. Nem, nincs több kérdésem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!