Kibújt a szög a zsákból: ezért feni a kését Brüsszel Orbán Viktor jelöltjére

2024. július 30. 20:54

A kormányfő elégedett Várhelyi Olivér eddigi munkájával, noha a politikus biztosi testülethez vezető útja tele van akadályokkal.

2024. július 30. 20:54

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Mint a Mandiner olvasói emékezhetnek: Orbán Viktor bejelentette, ki a jelöltje – nyugaton már fenik is a fogukat rá, hogy elkaszálják Várhelyi Olivért, akit a kormányfő szeretne magyar biztosként látni  a következő ötéves biztosi ciklusig az Európai Bizottságban, miután Várhelyi az elmúlt öt évet kulcsfontosságú pozícióban, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosaként töltötte. 

Akadályokkal van teli Várhelyi Olivér útja a következő ötéves biztosi ciklusig – adja hírül az olasz Eunews. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök jelezte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének: a következő öt évre is azt a Várhelyit szeretné magyar biztosként látni, aki az elmúlt öt évet kulcsfontosságú pozícióban, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosaként töltötte. Lapunknak az EP-választás előtt adott nagyinterjújában Deutsch Tamás fideszes EP-listavezető is jelezte, hogy Várhelyi újrajelölésével számol – erről részletesebben ide kattintva olvashat.

Kulcsfontosságú lett Brüsszel számára a bővítési portfólió

A Várhelyire váró akadályok hirtelen megszaporodása korántsem tekinthető meglepőnek annak fényében, hogy

a bővítési portfólió különösen érzékeny kérdéssé vált az orosz-ukrán háború és Ukrajna, Moldova, valamint Grúzia uniós csatlakozási kérelmei miatt. Magyarország pedig a legproblémásabb tagállamnak bizonyult Brüsszel számára ezen a területen,

az egyik portál szerint többek között azért, mert megpróbálta blokkolni Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését és vitatható álláspontokat képviselt az orosz invázióval kapcsolatban.

Ráadásul Várhelyi személye is megosztó lehet Brüsszel számára, mivel számos vitába keveredett az Európai Parlamenttel és a szomszédságpolitikai főigazgatóságon belül is elégedetlenséget váltott ki a magyar álláspont határozott képviselete miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindazonáltal Várhelyi megerősítése az Európai Parlament előtt fog eldőlni, ahol a parlamenti bizottságok írásbeli kérdésekkel és nyilvános meghallgatásokkal fogják áttekinteni a jelölteket. 

Az EP képviselői elutasíthatják Várhelyit, és új nevet kérhetnek Budapesttől, akár a bővítési politika vezetésére, akár más feladatokra Von der Leyen új Bizottságában.

Az Európai Bizottság biztosai elviekben az egész EU érdekeit képviselik, és erre az uniós törvények is kötelezik őket. Azonban a gyakorlatban minden tagország igyekszik kihasználni a biztosi portfóliókat saját érdekeinek érvényesítésére. Olivér Várhelyi újrázása szinte esélytelen – az ellenzéki sajtó szerint. Az Európai Parlament szerintük valószínűleg visszadobna bárkit, akit a magyar miniszterelnök uniós biztosnak jelölne.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Orbán Viktor azonban több legyet üthet egy csapásra Várhelyi jelölésével.

A parlament egyrészt elhasználhatja a lehetőségét arra, hogy visszadobj az első jelöltet, míg a másodikat már valószínűleg támogatnák, hiszen az elutasítás példátlan üzenet lenne egy olyan bizottságnak, amelynek elnökét megszavazták. Ráadásul emlékezetes: Várhelyit magát korábban elsőre leszavazták a szakbizottságban, de másodjára már átengedték.

Nem beszélve arról, hogy ez a stratégia lehetőséget ad a magyar miniszterelnöknek arra is, hogy olyan jelöltet juttasson pozícióba, akit valóban támogat, miközben demonstrálja a magyar kormány rugalmasságát és eltökéltségét az uniós politikai színtéren.

A kormányfő egyik, közösségi oldalán megosztott kapcsolódó bejegyzését itt tekintheti meg:

***

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. július 31. 07:50
Minden komisszár hazaáruló kommunista zsidó. A gazdáik is azok.
balbako_
2024. július 31. 05:19
Lám Orbánnak megint van terve! Mert ő az egyetlen politikus. A többi csak zsigerből visítozik.
bagira002
2024. július 31. 01:47
Ursula Zelenskijt szeretné eus biztosnak látni , ő a megbízható embere , ha kell gázvezetéket robbant , olajvezetéket elzár , napi 2000 ukránt halálba küld .
gyaloggos
2024. július 30. 23:18
ORBÁN VIKTOR MINISZTERELNÖK ÚR esetleg nem gondolkodik egy újabb, egy másik BÉKEMISSZIÓN? Hm....?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!