Orbán Viktor bejelentette, ki a jelöltje – nyugaton már fenik a fogukat rá

2024. július 30. 18:32

A szakportál kemény küzdelmet ígér az Európai Parlamentben.

2024. július 30. 18:32

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Akadályokkal van teli Várhelyi Olivér útja a következő ötéves biztosi ciklusig – adja hírül az olasz Eunews. Mint ismeretes, Orbán Viktor miniszterelnök jelezte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének: a következő öt évre is azt a Várhelyit szeretné magyar biztosként látni, aki az elmúlt öt évet kulcsfontosságú pozícióban, az EU bővítési és szomszédságpolitikai biztosaként töltötte. Lapunknak az EP-választás előtt adott nagyinterjújában Deutsch Tamás fideszes EP-listavezető is jelezte, hogy Várhelyi újrajelölésével számol.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Eunews szerint viszont más visszatérő biztosokkal, mint például a régi motoros szlovák Maroš Šefčovičcsal vagy a lett Valdis Dombrovskisszal ellentétben a magyar biztos újraválasztása problematikus „mind a második Von der Leyen-ciklusban Magyarországnak juttatandó portfólió, mind a biztosjelölt neve tekintetében”, hiszen Várhelyi

ellentétek és súlyos veszekedések középpontjában volt, főleg a ciklus utolsó éveiben”.

Az EU-ban egyébként sem gyakori, hogy ugyanaz a tagállam ugyanazt a portfóliót kétszer vihetné egymás után, de azt, hogy Magyarország a bővítési portfóliót kapná az idei osztozkodáskor, a szakportál egyébként is valószínűtlennek tartja, miután „Orbán Magyarországa a leginkább problematikus tagállamként tüntette ki magát e téren”, Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdése kapcsán vétóval fenyegetőzött, „legalábbis megkérdőjelezhető álláspontokat mutatott fel az orosz invázió kapcsán”, valamint megakadályozta Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság szankcionálását; ez utóbbira a lap szerint „az illiberális rezsimeket összekötő, a nyugat-balkáni régió egyensúlyát veszélyeztető kapcsolat” miatt került sor. 

Várhelyi személye pedig azért lehet problémás, mert az Eunews szerint ő volt „az egész Von der Leyen-kabinet legellentmondásosabb tagja”, akinek álláspontjaival és munkamódszereivel az alá tartozó főigazgatóság, a DG NEAR számos dolgozója nem volt elégedett.

Emellett Várhelyi súlyosan csattant azzal az Európai Parlamenttel is, amelynek a jelöltségét majd meg kellene erősítenie – tavaly januárban az EP-képviselők jelentésben mondták ki, hogy „az EU-s bővítési biztos szándékosan próbálja megkerülni és aláásni a demokratikus reformok és a jogállam központi szerepét az EU-hoz csatlakozásra váró országokban”, egy hónappal később pedig véletlenül bekapcsolt mikrofon mellett kérdezte meg, hogy „hány hülye van még”, amikor az EP-képviselők a nyugat-balkáni bővítésről beszéltek.

Az Eunews azt is Várhelyi fejére olvassa, hogy a biztos állítólag „támogatta Milorad Dodik boszniai szerb elnök elszakadáspárti álláspontját”, és hogy 

a budapesti kormány hídfőállása volt a Bizottságnál abban, hogy obstruálja az intézményi és demokratikus krízis szítói elleni szankciókat Bosznia-Hercegovinában”.

Várhelyit az EP külügyi bizottságának kell majd meghallgatnia és megerősítenie (vagy megbuktatnia). Utóbbi esetben a magyar miniszterelnöknek új biztosjelöltet kell majd kiküldenie.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. július 31. 07:47
Várhelyit meg fogják buktatni az biztos. Csak azért is. Amúgy pedig a leggyengébb portfoliót adják majd, azt is csak a 4. jelöltnek. Ja és Magyarországnak nyilván érdeke egy jó bosnyák polgárháború. Európa vezetői nyilván fejből tudják az ottani leosztást. Hány államból, kik vezetik, mik a helyi viszonyok. Várhelyinek az lett volna a dolga, hogy 2022 február óta megvalósítsa az ukrán EU csatlakozást. Más nem számít. De legalább kitalálja, hogyan lehet az EU pénzéből pótolni az ott befektető amerikai cégek veszteségét.
ipolypart2
2024. július 31. 00:04
Most fog kiderülni, hogy mit is csinál igazán a TISZA. Ugyanis, a Momentumos hülyék a DK-val nekimentek a jelöltnek, nem emlékszem a nevére. Az volt az első tettük, hogy felhívják magukra a figyelmet. Szerintem Poloska is belefut ebbe. Nem fogják elfogadni.
Expert0418
2024. július 30. 22:23
Ez mind egymás után: "Orbán Viktor bejelentette, ki a jelöltje – nyugaton már fenik a fogukat rá" "Kibújt a szög a zsákból: ezért feni a kését Brüsszel Orbán Viktor jelöltjére" Múlthéten minden és mindenki pofozkodott, sallerezet most kezdődik a fenegetés, mi lesz itt még? Tegyetek fel egy másik freeware AI-t !
templar62
2024. július 30. 20:53
A dípsztétnek dolgoznak a komiszárelvtársak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!