„Ilyen intézkedésekről szó sem lehet” – Olaf Scholz is nemet mondott Zelenszkijnek

2024. július 19. 18:49

A NATO-ban a legmagasabb szinten utasították el az ukrán elnök felvetését, amin a lengyelek még gondolkoznak.

2024. július 19. 18:49
null

Nyitókép:  MTI/EPA/Clemens Bilan 

Ilyen intézkedésekről szó sem lehet. Az USA is nagyon világosan fogalmaz ebben a kérdésben” – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Volodimir Zelenszkij azon kérésére-felvetésére, miszerint a NATO-nak még az ukrán légtérben le kellene lőnie az orosz rakétákat és drónokat.

Az előzmények közé tartozik, hogy nemrég Lengyelország vetette fel az orosz rakéták általuk történő lelövésének lehetőségét. Míg Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter azt mondta, ez csak a NATO hozzájárulásával történhet meg, 

Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette, Lengyelország még gondolkozik a felvetésen.

Az egészet azonban zárójelbe tette Jens Stoltenberg főtitkár, aki leszögezte: a szövetség nem akar részese lenni a konfliktusnak, ezért nem támogatja Zelenszkij javaslatát.

Scholz azt is hozzátette, hogy nem fogják feloldani azt a tilalmat, mely szerint a Németország által átadott fegyvereket Ukrajna nem vetheti be hivatalos orosz területeken lévő célpontok ellen.

Korábban Berlin – ahogy Washington is – csak egy esetben tett kivételt: a Harkiv megyével szomszédos orosz területeket illetően, ahonnan közvetlenül lövik az oroszok Ukrajnát, ám ezeken a területeken is csak meghatározott katonai célpontokat támadhatnak az ukránok nyugati fegyverekkel, jegyzi meg a hírről beszámoló Portfolio.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. július 20. 17:35
Meddig szokott kitartani a saját álláspontja mellett?
eljolesz
2024. július 20. 10:47
Nem kell sok idő, és megpuhul... Mint eddig mindig.
Obsitos Technikus
2024. július 20. 09:06
Jaj hát a rozsdás rohamsisakoknál is ez volt a szöveg..
nempolitizalok-0
2024. július 20. 08:40
Nagyon jót fogtenni az eurocsürhe károkozása ellen az, amikor Trump kiszáll és az EU-ra bízza ukrajnát. Az országok háromnegyede azonnal kiszáll, a német kormány megbukik, a francia szinte dettó, a lengyelek, baltiak egyedül maradnak oroszfóbiájukkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!