Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ilyen állapotban van Ukrajna háborús költségvetése a szakértő szerint (VIDEÓ)

2024. július 02. 16:57

Nem véletlen, hogy Zelenszkij bejelentette, hogy egy újabb privatizációs hullámot indítanak el.

2024. július 02. 16:57
null

Nyitókép: JIM WATSON / AFP

Horváth József biztonságpolitikai szakértő volt a Hír TV Napi aktuális vendége, ahol Ukrajna helyzetét fejtegették a műsorveztővel, M. Dobos Marianne-nal.

Államcsőd

A szakértő szerint Ukrajna már régen államcsődben van.

Az viszont kétségtelen tény, hogy alapvetően változott meg a hitelezőknek a hozzáállása Ukrajnához. Hiszen ők eddig abban a tudatban éltek, hogy van egy olyan nyugati támogatói kör, ahol egy feneketlen hordóként, bármennyi pénzt hajlandók küldeni Ukrajnába. Ezért a hitelezők is bátran éltek vele, mondván, nem fogják elveszíteni a pénzüket” – magyarázta Horváth József.

Ezt is ajánljuk a témában

Kiderült: erre kérte Orbán Viktor Zelenszkijt (VIDEÓ)

Videó

A magyar kormányfő hangsúlyozta: az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Itt vannak a két vezető sajtótájékoztatójának részletei!

A szakértő hozzátette:

Nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben Zelenszkij bejelentette, hogy egy újabb privatizációs hullámot indítanak el.

Horváth kifejtette: a hírek szerint közel 3000 állami vállalat van még Ukrajnában, igaz, ezeknek csak a 10%-a működik, de van köztük több értékes vállalat is.

Ellenségkeresés

A szakértő arról is beszélt, hogy az ukrán elnökben egyre nagyobb a félelem, hogy le fogják váltani őket, „és ha az elnököt lecserélik, akkor az egész környezete számára vége van a jó világnak”.

Folyik belülről az ellenségkeresés. Zelenszkij és köre már elvesztette a bizalmat a tágabb környezetében” 

– jegyezte meg ennek kapcsán.

Béketárgyalások

Horváth József szerint a béketárgyalások esélye egyre reálisabb a fronton történteket figyelembe véve, hiszen az oroszok a frontvonal számos pontján – ha lassan is – de haladnak előre. „Mielőtt összeomlana a front látványosan, az előtt meg kell kezdeni a tárgyalásokat, hiszen ha összeomlik, akkor az ukránoknak már nincs tárgyalási opciójuk” – tette hozzá.

A biztonságpolitikai szakember a beszélgetés végén azt is elárulta, hogy Putyin elnök rögzítette, hogy az orosz álláspont szerint a tárgyalási alap az, hogy az általuk eddig elfoglalt területeket, illetve az szóban forgó öt régiót el kívánják csatolni, plusz a Krím-félsziget. Amíg erre az ukránok nem bólintanak rá, az oroszok nem fognak megállni.

A másik feltétel pedig, hogy Ukrajna vállalja, hogy nem lép be a NATO-ba.

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­e­l­­d­­­ ­­a­ ­­s­­z­e­x­­­i­­ ­­p­­u­­­n­c­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
remi
2024. július 02. 18:27
"Érdekelnek a szaftos részletek, mesélj! Milyen színű? EU vagy USA pénzből vette? Hol vannak ezek a bizonyos hírek?" Itt van a "hír", a számlával meg pár egyéb "szaftos részlettel": twitter.com/IslanderReports/status/1807773555670573343?
P_F_Juli
2024. július 02. 18:07
" eddig abban a tudatban éltek, hogy van egy olyan nyugati támogatói kör, ahol egy feneketlen hordóként, bármennyi pénzt hajlandók küldeni Ukrajnába." A hitelezők márcsak ilyenek, egészen addig, amíg ki nem derül, hogy akár véglegesen is hitelezhettek, mert nem lesz aki a hitelt visszafizeti. Ilyenkor szoktak államcsődöt jelenteni. Gondolom most is közel vannak ehhez a ponthoz, aminek a következménye, hogy privatizálás indul. De ez azért nem ennyire egyszerű, mivel ez az állapot talán szándékosan lett előidézve - így a világ szemében Ukrajna rákényszerült a még tulajdonában lévő javak értékesítésére, tehát teljesen legálisan szerezhetnek gazdasági érdekeltségeket azok, akiknek ez volt a szándékuk. De nevezze bárki csak teóriának ezt a lehetőséget, én nem vagyok abban biztos, hogy az ilyen helyzetek nem kikényszerített események. Nálunk is volt hasonlóra példa, amikor Soros szerette volta megszerezni az OTP-t. Ugyan nem álltunk háborúban, de a bolsik tettek a gazdasági háborúért.
SzkeptiKUSS
2024. július 02. 17:56
A szavak mögött! Ukrajna 2/3-a idegen kezekben lesz, akkor miért halnak meg nyomorultul az ukránok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!