Hódítás, gyarmatosítás, globalizáció régen és most

2024. július 06. 07:59

A jelenleg zajló világrendi átalakulásban azok lesznek a győztesek, akik a konnektivitást követik.

2024. július 06. 07:59
Horváth Levente
Horváth Levente
Eurázsia

Nyitókép: Getty Images / Glasshouse Images

 

„A 21. században, de legfőképp az elmúlt években újra felerősödött a blokkosodási politika, amelynek keretében egyes csoportok továbbra is az összekapcsoltságra törekednek, de másokat megpróbálnak kizárni belőle.

E rövid – és leegyszerűsített – áttekintésből láthatjuk, hogy a világtörténelem során folyamatosan, ciklikusan jelen volt a konnektivitás. A különböző régiók konnektivitása más-más ciklikussággal zajlott. Ezt a különbséget láthatjuk a 21. században is, amikor a Nyugat – az ideológiai és a hatalmi harcokból kifolyólag – a blokkosodást követi, míg az ázsiai országok a konnektivitást támogatják.

Ennél is fontosabb tanulság az áttekintésből, hogy azon országok, amelyek bezárkóztak vagy ideológiai blokkosodást követtek, azok hátrányba kerültek, míg akik a konnektivitás politikáját követték, azok gyorsabb fejlődést könyvelhettek el.

A jövőre való következtetés pedig az lehet, hogy a jelenleg zajló világrendi átalakulásban azok lesznek a győztesek, akik a konnektivitást követik, akik pedig a blokkosodásra, a szankciós politikára, a decouplingra teszik a hangsúlyt, azokra a »sötét korszak« vár.”

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2024. július 06. 13:49 Szerkesztve
Mindenki rossz úton jár. Sem a blokkosodás, sem a konnektivitás nem jó. A liberális és a konzervatív ideológia ugyanolyan tévutak. Az Ábrahámi vallások, amiknek a propagandája kezdetben elkerülhetetlen volt, hogy egy civilizáltabb jövő felé terelje az embert, mára irányt tévesztett és csak táplálja a gyűlöletet. Jelenleg zsákutcában vagyunk. Az ember gondolkodásával van a baj, azt kell megváltoztatni. Lehet, hogy rajtunk már csak valami nemvárt esemény, valami globális krízis tudna segíteni.
templar62
2024. július 06. 09:29
Hat alma sok ?
templar62
2024. július 06. 09:28
Aki sokat markol , az kevest fog .
templar62
2024. július 06. 09:27
Mir gehört die ganze Welt .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!