Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ennyire durván torzít a brit választási rendszer

2024. július 05. 09:49

Farage pártja 4 millió szavazattal 4 képviselőt, a Munkáspárt 9,6 millió szavazattal 410 képviselőt küld a brit parlamentbe.

2024. július 05. 09:49
null

Nyitóképen: Nigel Farage fagyizik az elnyert clactoni, tengerparti körzetében (HENRY NICHOLLS / AFP)

 

Aki egy kicsit is ismeri a több évszázados brit választási rendszert, az tudja: a szigetországban kizárólag egyéni választókörzetek léteznek, és azokat megnyerve juthatnak be pártok és politikusaik a brit parlamentbe. 

Aki elnyer egy körzetet, az bejut, aki mindenhol a második erő lesz, bármennyi szavazatot is kapott, nem jut be.

Ez a brit hagyomány, ez alapján szerveződik a brit politika, és semelyik versengő erő nem akarja radikálisan átalakítani az íratlan alkotmányon alapuló választási rendszert.

Mégis, az idei választás még a szokásosnál is durvább torzításokat hozott – különösen azért, mert az összeomló Konzervatív Pártot még tovább szalámizta Nigel Farage Reform UK pártja, valamint sok vidéki tory szavazó hagyományos másik választása, a ritka nagy sikert elérő Liberális Demokrata Párt. Így aztán az ország nagy részében a Munkáspárt lett az első és ezzel győztes erő, ellenben nem volt elegendő súlyú fő ellenfél, csak a maradék helyeken kellett minden további versenytársnak osztoznia.

Már beszámoltunk a választás lassan végleges eredményéről: a Munkáspártnak közel kétharmados többsége lesz a londoni parlamentben.

De ha a bejutott képviselők számán túl a szavazatok valós számát és arányát is megnézzük, nagyon erős torzulásokkal találkozunk.

A Munkáspárt 9,6 millió szavazatot kapott, ez az összes voks 33,8 százaléka, és ezzel 410 képviselőt küld a parlamentbe.

A Konzervatív Pártot 6,7 millió szavazó választotta (23,7%), és ez csak 119 képviselői helyre lesz elegendő.

A Liberális Demokraták 3,4 millió szavazattal (12,2%) 71 körzetet nyertek meg, ennyi képviselőt küldhetnek a parlamentbe.

Nigel Farage Reform UK pártja a liberálisokat is megelőzve 4 millió szavazatot szerzett (az összes voks 14,3 százaléka),

mégis mindössze 4 körzetben tudott az első helyen befutni, ennyi képviselőjük lesz a Westminsterben.

Ezzel szemben a Skót Nemzeti Párt még gyenge eredményével is 9 képviselőt tud beküldeni úgy, hogy alig 685 ezren szavaztak rájuk.

Az északír Sinn Fein ír nacionalista párt pedig 210 ezer darab szavazattal nyert el 7 körzetet.

Vagyis, ha Farage-ék esetét nézzük, 

majdnem feleannyi szavazatot kaptak, mint a Munkáspárt, de százszor (!) kevesebb képviselőjük lesz Londonban.

A skót és ír nacionalisták pedig, bár hatszor, illetve hússzor (!) kevesebb szavazatot szereztek, mint Farage-ék, mégis több képviselőt küldenek a brit parlamentbe.

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg Palóc
2024. július 06. 17:04
" - Hülye Angolok !! Angol hülyék !! Hová mentek hülyék ?!! " (örök klasszikus)
Nyégé
2024. július 05. 20:37
Demokrácia!??!
falcatus-2
2024. július 05. 16:04
Akitloszfalcatus-2 2024. július 05. 14:01 Lásd az önkormányzati választási rendszert falu helyen; se pártok, se listák, se egyéni körzetek, se töredékszavazatok, se kompenzációk, se időközi választások nincsenek. A legtöbb szavazatot kapott X jelölt lesz megválasztott képviselő. A rendszer egyszerű és tökéletes. Azt kellene az országgyűlésre adaptálni..." erről beszéltem, 2022-ben a FIDESZ 106 egyéni körzetből 87-et nyert. Laposra lett volna döngölve a balfenék. Verstehen?
sexykitty-118
2024. július 05. 15:25
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­­k­­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­s­z­­e­­­x­­­i­ ­­p­u­­­n­­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!