Dopping aggodalom a kezdés előtt: a kínai csapat miatt balhéznak az amerikaiak

2024. július 27. 06:02

Párizsban a kínai úszókat fokozottan figyelik a doppingellenőrök, de sok versenyző így is panaszkodik.

2024. július 27. 06:02
(SP)HUNGARY-BUDAPEST-SWIMMING WORLD CUP-DAY 3

Nyitókép: Zhang Yufei egyike azoknak a kínai úszóknak, akinek a szervezetében korábban már találtak tiltott szert/Attila Volgyi / XINHUA / Xinhua via AFP

A New York Times beszámolója szerint Párizsban az úszóversenyek előtt több versenyző a kínai csapat miatt panaszkodott és átláthatóságot követeltek. 

Amikor Caeleb Dressel hétszeres olimpiai bajnok úszót arról kérdezték, hogy bízik-e a csalók elfogására létrehozott rendszerekben, egyszavas választ adott: „Nem.”

A Times egy korábbi cikkében arról írt, hogy az előző nyári olimpia előtt 23 kínai versenyzőnek volt pozitív dopping tesztje, mégis engedték őket versenyezni. A kínai tisztviselők akkor azzal érveltek, hogy az úszók véletlenül és kis mennyiségben fogyasztották el a tiltott anyagot, a trimetazidint. 

A kínai média szerint igazságtalan és a kínai úszókat is zavarja, hogy másoknál sokkal több doppingvizsgálatnak vannak alávetve. 

A Kínát Párizsban képviselő 31 úszót többször tesztelték, mint más országok versenyzőit. A Nemzetközi Úszószövetség szerint a kínai úszókat az év eleje óta átlagosan 21 alkalommal tesztelték, míg az ausztrál úszókat átlagosan négyszer, az amerikai úszókat pedig átlagosan hatszor. Néhány riválisnak ez sem volt elegendő. 

Zac Stubblety-Cook ausztrál úszó, aki a kínai Qin Haiyang ellen fog versenyezni 200 mellen, azt mondta, hogy ő és más sportolók nem zárták ki, hogy valamilyen óvást nyújtsanak be, ha olyan kínai úszókkal kell versenyezniük, akik pozitív tesztet produkáltak.

A legutóbbi olimpia előtt pozitív tesztet produkáló kínai úszók közül néhányan a mostani játékok éremesélyesei,

köztük van Wang Shun, aki Tokióban megnyerte a férfi 200 vegyest, és Zhang Yufei, aki három évvel ezelőtt aranyérmes volt női 200 pillangón és 4x200-as gyorsváltóban.

Az FBI és az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi vizsgálatot indított a kínai pozitív tesztek kezelésével kapcsolatban, és egy múlt havi kongresszusi meghallgatáson az Egyesült Államok képviselői nyitottságukat fejezték ki a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) finanszírozásának megvonására.

Witold Bańka, a WADA elnöke „nagyon igazságtalannak” nevezte a szervezetet ért bírálatokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Olimpia 2024 aktában.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­­­é­­k­­e­­­l­d­ ­a­­ ­s­­z­­e­x­i­­ ­p­­u­n­­c­­­i­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­𝐔­𝐍
MZperXXL
2024. július 28. 11:55
Sajnos a haza WADA is megérne néhány ... módosítást.
ToIeranciaterror
2024. július 27. 16:46
Korábban az oroszokat vegzálták, most a kínaiakon a sor...
Atti bá
2024. július 27. 16:00
Pontosabb így lenne. A kínai sportolókat fokozottan figyelik az amerika csicska ellenőrök. Érdekes, hogy az nyugatisztáni csodasportolók ennyire nincsenek fókuszban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!