Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A konzervatívok távozni kényszerülnek a hatalomból az Egyesült Királyságban, miután megalázó vereséget szenvedtek

2024. július 05. 10:26

A fő felelős a négy éve „Professor Lockdownként"”emlegetett Neil Ferguson.

2024. július 05. 10:26
Hont András
Hont András
Facebook

Nyitókép: HANDOUT / AFP / PRU

„14 év után a konzervatívok távozni kényszerülnek a hatalomból az Egyesült Királyságban, miután megalázó vereséget (bár a jelzettnél kisebbet) szenvedtek a tegnapi választáson. Ebből az alkalomból emlékezzünk meg arról az emberről, akinek ezt leginkább köszönhetik. 

Nem, nem Keir Starmer az, a győztes Munkáspárt vezére, hiszen a Labour szavazatszámban nagyjából ott van, mint öt éve. Nem is a Brexit atyja, Nigel Farage a felelős, aki Reformpártjával megosztotta a konzervatív szavazókat – ez már csupán következmény, és maga a Brexit sem oka a tory-vereségnek, mivel a népszavazás óta két választáson is kiálltak a britek a szakítás mellett, és most is sorra nyertek az unióellenes képviselők, akármilyen párt színeiben indultak is. Nem, nem is Rishi Sunaknak köszönhető, aki reménytelen helyzetben vette át a kormány és a párt vezetését, de nem is elődjének, egy saláta elfonnyadásánál rövidebb ideg hivatalban lévő Liz Trussnak. De még csak nem is Boris Johnsont kell okolni, akinek a botrányai megrengették a konzervatív kormányt - ezek a botrányok is csak következmények. 

A fő felelős a négy éve »Professor Lockdownként« emlegetett Neil Ferguson, aki a tudomány nevében, a sajtó támogatásával rákényszerítette disztópikus elképzeléseit a hivatalos szervekre. Hiába volt obskúrus nagyotmondó már korábban is, hiszen 2002-ben azt állította, hogy Nagy-Britanniában 150 ezren halnak meg kergemarhakórban (177 fő hunyt el végül); 2005-ben azt nyilatkozta, hogy 200 millióan halhatnak meg madárinfluenzában világszerte (282 áldozat lett); 2009-ben úgy vélte, hogy a sertésinfluenzának 65 ezer brit esik áldozatul (457-en haltak meg); mindennek ellenére el tudta érni, hogy a legszigorúbb lezárásokat vezessék be. Olyan szabályokat, amelyeket azután sem ő, sem a kormány nem tudott betartani, és amikor ez kiderült, abból keveredett éktelen botrány. 

A koviddal ugyan nem tudott mit kezdeni (amikor a Lordok Háza tudományos bizottsága arról faggatta, hogy a svédeknél miért nem lett annyi halott, mint jövendölte, annyit bírt kibökni, hogy »nem tudom«), de tengerentúli pajtásához, Faucihoz hasonlóan legalább azt elmondhatja, hogy kormányt (illetve ott: elnököt) buktatott. Egyben tanulság ez minden jobboldalinak, hogy milyen, amikor a saját nézeteik helyett a tudományos szocializmust és a nemzetközi jófejkedést teszik meg mércéül; és tanulság minden baloldalinak, hogy milyen, amikor a nép helyett a picsogó felsőközéposztály igényeit akarják kielégíteni.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chekke-Faint
2024. július 06. 08:42
Azok a konzervatívok akik színtiszta liberális politikát mutattak be. Nem csodálom... Bár akik jönnek azok sem különbek.
de France
2024. július 05. 20:05
Fő felelős? Hont, te egy teljesen komolytalan firkász vagy, ha szerinted ez a vereségük oka, indeed. Ostoba állítás, idióta analízis, végső soron jó nagy hazugság.
snfbvksan
2024. július 05. 19:25 Szerkesztve
És Rishi Sunak se volt bűntelen. A lockdown miatt bevezetett furlough iszonyatos fedezetlen kiadást generált. Az akkor Chancellor (pénzügyminiszter) Sajid Javid határozottan visszautasította az infláció gerjesztésével (quantitative easing) a semmiből pénz csinálást. Johnson hajthatatlan volt, ezért Javid inkább lemondott, minthogy ő tegye tönkre a fontot és az országot. És akkor jött a Chancellor Rishi Sunak, aki készségesen kiszolgálta az esztelen költekezést, az infláció felpörgetését, a gazdaság tönkre tételét, a lakosság kifosztását. A covid 2022 február 24-n ért véget Oroszország különleges hadműveletének kezdetével. Ez elfedte a tényt, hogy az infláció, az energia árak már 2021 utolsó negyedévében megugrottak, és a hülyébbek számára sikerült azt a látszatot kelteni, hogy mindaz a háború, nem a konzervatív kormány, benne Rishi Sunak bűncselekménye volt.
snfbvksan
2024. július 05. 19:25
Neil Ferguson egy ritka gonosz figura, az vitathatatlan. De neki nem volt hatalma megtenni semmit. A bohóc Johnson kényszerítette az országra a lockdown-t. Az első még talán megbocsátható lett volna, de határozott ígéretével szemben meg is ismételte, amikor már bizonyított is volt a Neil Ferguson féle lockdown értelmetlensége, sőt pusztító volta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!