A fogyás tagadhatatlan, de már van jövőkép – a külhoni magyar családokról készült friss kutatás

2024. július 28. 06:42

Friss kutatási eredményeket mutattak be Tusványoson a külhoni magyarság és a diaszpórában élő magyarok párválasztási szokásait, gyermekvállalással, valamint családalapítással kapcsolatos attitűdjeit, a kárpátaljai magyarok esetében pedig a szétszakított családok helyzetét járja körül.

2024. július 28. 06:42

Nyitókép forrása: MCC

***

Csütörtök délután mutatták be a Kötelékek – Családkutatás a külhoni magyarok körében című jelentést, amelyet a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS), az Ifjúságkutató Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közösen készített.

Kántor Zoltán a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a legutóbbi népszámlálások eredményei alapján szomorú megállapításra jutott. 

Eszerint mindegyik külhoni nemzetrész lélekszáma csökkent. A rendszerváltás óta az erdélyi magyarok száma csaknem 40%-kal, a felvidékieké 20%-kal, a vajdasági magyaroké pedig majdnem 50%-kal csökkent.

köztük a kárpátaljai magyarság száma a háború hatásainak következtében immár 100 000 fő körüli létszámra csökkent. 

Jelen kutatásban összesen 16 kárpátaljai család története ismerhető meg, amelyből kilenc család a háború miatt szétszakítottságban éli mindennapjait, míg hét család Kárpátalján maradva próbálja megtalálni a boldogulás lehetőségeit. Rajtuk keresztül a szülőföldtől távol levő férfiak, a családfő szerepét ellátni kényszerülő nők, és az apa nélkül maradt gyermekek viszontagságos mindennapjaiba kapunk betekintést.

A kutatás eredményeit Tusványoson mutatták be július 25-én délután.
Forrás: Ifjúságkutató Intézet

Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke már a kutatás eredményeit sorolva kiemelte, hogy 2023-ban a határon túli 18–49 éves magyarok közül a legtöbben házasságban éltek. A nem házas párkapcsolatokban élők közül mindhárom régióban tízből legalább hatan azt tervezik, hogy összeházasodnak.

A megkérdezettek átlagosan 2,21 gyermeket tartanak ideálisnak egy családban, míg a vágyott gyermekszám 2,12 fő. Az anyaországi magyarokhoz hasonlóan mind a három régióra jellemző, hogy a házasok és a vallásos párok több gyermekre vágynak. Kiderült az is, hogy a határon túli családoknak járó juttatások (anyasági támogatás, Babakötvény) ismertsége és igénybevétele Erdélyben és a Vajdaságban a legmagasabb, a családtámogatások közül pedig az oktatás-nevelési támogatás a legismertebb és a legnépszerűbb.

Ezt is ajánljuk a témában

Gergely Orsolya szociológus (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem) kiemelte a regionális és más élethelyzetre vonatkozó különbségek fontosságát, hiszen másképpen képes nemzeti identitását megtartani egy tömbben és egy szórványban élő magyar.

Az erdélyi és azon belül székelyföldi trendre utalva említette a „három az új kettő” szlogenjét, amely a székelyföldi értelmiségi családokban terjedő felfogás, amely tudatos, a népességfogyást lassító stratégia.

Gazsó Dániel a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a diaszpórában élők magyarokra vonatkozó adatfelvételre utalva elmondta, hogy az eredmények elsősorban az elsőgenerációs emigráltakra vonatkoznak, hiszen a megkérdezettek nagyobb része nem abban az országban született, ahol most él. A kivándorlás okai elsősorban gazdasági természetűek, azonban a politikai és a magánéleti tényezők is jelen voltak a döntésnél.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elsősorban magyarországi születésűek (66%) mellett nagyobb arányban származtak megkérdezettek Erdélyből (11%) és Felvidékről (5%).

A visszavándorlási szándék, legalábbis rövidtávon nem jellemzi a diaszpórában élő megkérdezetteket, a magyarországi születésűek jellemzően hosszabb távon sem számolnak azzal, hogy hazaköltöznek, ha mégis, jellemzően nem oda költöznének vissza, ahonnan elvándoroltak.

Az erdélyi, a felvidéki, valamint a vajdasági magyarok túlnyomó többsége házasságban, szülőföldjén és némileg kisebb arányban, de ugyanazon a településen képzeli el huszonöt év múlva az életét – sorolta Székely Levente, az Ifjúságkutató Intézet igazgatója a kutatás jövőre vonatkozó – pozitív – tanulságait.

Kiemelte, hogy a nemzetközi kutatási adatok szerint míg Nyugat-Európában csökken a fiatalok szubjektív boldogságszintje, addig Közép és Kelet-Európában emelkedik.

Jelen kutatás eredményei azt mutatják, hogy a külhoni 18–49 éves magyarok alapvetően elégedettek az egészségükkel, és általában biztonságban is érzik magukat. 

Mindezek pedig mind a kivándorlást gátló tényezők lehetnek a jövőben.

 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­é­­­k­­e­l­­d­­ ­a­­­ ­s­­z­e­x­­­i­­ ­­p­­u­­­n­­­c­i­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Pelso j.
2024. július 28. 12:34
fogyás tagadhatatlan, - zoli, akkor mi értelme, haszna van a fidesz által külhonba nyomott milliárdoknak? Apropó, a téma hazai adatairól mikor írsz, kozmetikázás nélkül?
concrete
2024. július 28. 11:06
véna 2024. július 28. 09:02 Azért az is számít, hogy megfogyva bár de törve nem. Hiába jobbak pl. az osztrák számok ha egyre kevesebben beszélnek németü“ Ausztria megint remek helyzetben van. Ma már keményen küzdenek a muszlim bevándorlás ellen, de a balkáni szlávok, a szlovákok meg persze mi is hatalmas humán tartalékot jelentünk. És a fehér keresztények megtanulnak németül, és beolvadnak. Ettől is javul a helyzet.
concrete
2024. július 28. 11:00
Hála Istennek, jövőkép mindig van! Mennyország, kommunizmus, bármi. Lémyeg hogy a jelent ne firtassuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!