Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

2022-ben a magyar MKB bank volt az egyetlen, amely hitelt adott Le Pen pártjának

2024. július 01. 10:07

Ma az akkori gesztus talán több némi kellemes emléknél.

2024. július 01. 10:07
null
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Facebook

Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

„Most, hogy Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés a legutóbbi francia nemzetgyűlési választás óta megduplázta a támogatói számát, és fölényesen megnyerte az idei választásokat, érdemes emlékeztetnünk egy érdekes esetre a közelmúltból. 

A francia törvények szerint a pártok a kampányukra utólag kapják meg az állami támogatást, de csak azok, amelyek bejutnak a nemzetgyűlésbe. A pártoknak erre rendszerint nincs előre pénzük, ezért hitelt szoktak fölvenni. Az 2022 tavaszán egy percig nem volt kérdéses, hogy a Nemzeti Tömörülés bejut (végül 18 százalékot kaptak), tehát jogosult lesz az állami támogatásra, Franciaországban mégsem akadt egyetlen bank sem, amely a garantáltan megtérülő hitelt Le Penéknek megadta volna. Aztán a német, olasz, dán, holland bankok sem – senki. 

Végül a magyar MKB bank volt az egyetlen, amely a 10.6 millió euró hitelt megadta, és ezzel lehetővé tette, hogy a Nemzeti Tömörülés a többi párttal azonos feltételek mellett indulhasson.

Pozsgay Imrének igaza volt, a hála nem politikai kategória. De Le Pen győztes pártjában ma az akkori gesztus talán több némi kellemes emléknél.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-104
2024. július 02. 17:02
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­k­e­­l­­d­­ ­­a­ ­­­s­­z­­e­­x­i­ ­p­u­n­c­­­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
katedralista1957
2024. július 01. 21:30
Egy újságírónak mindig a legrosszabb pillanatban kell tudálékosnak lennie, hogy :Magyarország ellenfelei hivatkozhassanak a hálára és politikai befolyásra? A hála meg nem a nyilvános politika része, azt rá kell bízni az érdekeltekre és nem a sajtóban dobolva lengetni. Buta dolog, az önfényezésre is alkalmatlan.
gyaloggos
2024. július 01. 19:19
AZ nem problem egyébként, hogy az MKB akkor hitelezett Le Pen-nek, csak NE AKARJUK már most is ferdíteni, hajlítani a valóságot!
2024. július 01. 19:09 Szerkesztve
" - Tudja, Pelikán elvtárs, egyszer majd kérni fogunk magától valamit. - Mit tetszenek kérni? - Mindent a maga idejében! " O tempora, o mores...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!