Verespatak megmenekült, de a kanadai cég nem tágít – megsemmisíttetné a washingtoni választottbíróság döntését

2024. június 26. 11:36

Újra indulhat az évtizedeken át tartó környezetrombolás?

2024. június 26. 11:36

Nyitókép: IONUT IORDACHESCU / AFP

A Gabriel Resources, a Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) többségi részvényese úgy döntött, hogy a 9 éve tartó washingtoni választottbírósági eljárásban Románia javára hozott döntés megsemmisítését kéri – írja a Maszol.ro a romániai Profit.ro portálra hivatkozva.

Az ügy előzménye, hogy 

a vállalat több milliárd dolláros kártérítést követelt a román államtól a bányaprojekt meghiúsulása miatt, de a washingtoni választottbíróság elutasította a keresetét, és ehelyett úgy döntött, hogy közel 10 millió dollár perköltséget kell fizetnie a román államnak.

A román állam már megkezdte a Gabriel Resources kényszer-végrehajtását a Világbank beruházási viták rendezésének nemzetközi központjában (ICSID) a választottbírósági eljárás költségeinek behajtása érdekében. A vállalat az ICSID-egyezményben előírt megsemmisítési eljárás keretében kívánja megtámadni a választottbírósági döntést, és július 7-én vagy még azelőtt be fogja nyújtani a megsemmisítés iránti kérelmet.

A megsemmisítési eljárás nem a választottbírósági döntés érdemi fellebbezése, hanem egy olyan jogi folyamat, amely siker esetén érvényteleníti a választottbírósági határozatot és hatályon kívül helyezi a költségek megfizetésére vonatkozó végzést – írja a Profit.ro. 

A Gabriel Resources emellett azt is tervezi, hogy fellebbez a bukaresti Altalajkincseket Felügyelő Országos Ügynökség (ANRM) döntése ellen, amely elutasította a vállalat kérelmét a Rosia Montana arany-ezüst ércbánya koncessziós engedélyének meghosszabbítására vonatkozóan.

Az engedélyt eredetileg 1999-ben adták ki, majd 2019-ben meghosszabbították, és a vállalat most további öt évvel, 2029-ig szerette volna meghosszabbítani.

A Gabriel Resources szerint az ANRM döntése a törvények és a beruházási jogok semmibevételéről tanúskodik, és politikai indíttatású, amely sérti az RMGC jogait a verespataki projekt fejlesztésére, és amelyet önkényesen és méltányos kompenzáció nélkül hoztak meg.

Mint ismert: április végén a Mining Watch Románia környezetvédelmi aktivistái a kolozsvári fellebbviteli bíróságtól kérték az RMGC bányászati engedélyének felfüggesztését, hogy végleg leállítsanak minden lehetséges kitermelést Verespatakon.

Az ügy előzményeiről ITT, a verespataki „magyar örökségről” pedig ITT írtunk. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. június 27. 12:57
A pofátlanságnak nincs határa ha baráti országokról kell dönteni, pl. Kanadáról. Mandiner, érdemes lenne cikket irni és fotókkal illusztrálni a Verespatakról melyben az AURUL SA rendszeresen ciánt engedett a kanadai cég 24 évvel ezelőtt. A folyókon, igy a Szamos, a Tisza és a Duna szerb-román szakaszán sok- mázsa döglött hal úszott a viz tetején. Akit érdekel nézze vissza BBC News/Ecotoxicology and Environmental Safety linken a környezetrombolást.
orion23
2024. június 26. 13:20
Nem lepett meg túlságosan, szinte vártam. Ilyenek ezek – ha ők nyertek volna, akkor a demokrácia halála lett volna bármiféle fellebbezés, de most természetesen mélyen hallgatnak bármiféle demokráciahalálról. Ha netalántán sikerrel járna ez az új folyamat a multi számára, akkor ezek után van értelme bármiféle döntőbíróságnak, ha a multi vesztése esetén lehet fellebbezni, ellenkező esetben meg nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!