Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Svájcban keresnének békét Ukrajnának: Magyarország aláírta a nyilatkozatot

2024. június 16. 16:11

Több tucat ország képviselője találkozott vasárnap a svájci békekonferencián. A résztvevők egyetértettek abban, hogy Kijevnek párbeszédet kell kezdenie Oroszországgal a háború befejezése érdekében, miközben határozottan támogatják Ukrajna függetlenségét és területi integritását.

2024. június 16. 16:11
Ukraine Peace Summit Held At Burgenstock Resort Near Lucerne

Kép forrása:  Sedat Suna/Getty Images

 

Több mint két évvel az orosz invázió után több mint 90 állam vezetői és magas rangú tisztviselői találkoztak Svájcban egy kétnapos csúcstalálkozón, amely az orosz — ukrán konfliktus megoldására irányult. 

A záró közlemény hangsúlyozza, hogy a béke elérése érdekében párbeszéd szükséges a felek között, valamint 80 résztvevő állam (Magyarország is) és négy európai intézmény megerősítette Ukrajna területi integritása iránti elkötelezettséget. A nyilatkozat teljes hadifogoly-cserét és a deportált gyermekek visszatérését is sürgeti, írja a France24

Azonban nem minden résztvevő támogatta a nyilatkozatot; többek között India, Szaúd-Arábia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek sem szerepeltek a támogató államok listáján. 

A szombati nyilatkozat után Volodimir Zelenszkij ukrán elnök reményét fejezte ki, hogy nemzetközi egyetértést sikerül elérni egy olyan javaslat körül, amelyet végül Moszkvának is bemutathat a háború befejezése érdekében.

A csúcstalálkozót Oroszország és Kína is kihagyta; Putyin a béketárgyalások feltételének az ukrán fél kapitulációját tekinti, valamint azt, hogy teljesen vonuljanak ki az ukránok az ország keleti és déli részéről. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Bloomberg úgy értékeli a találkozót, Zelenszkij számos kulcsfontosságú, globális délhez tartozó partnert nem tudott megnyerni magának, amely csökkenti a csúcstalálkozó eredményének jelentőségét.

A békekonferencián Magyarországot Szijjártó Péter képviselte, aki elmondta, közvetítőként fog fellépni Ukrajna és Oroszország között a béke megteremtése érdekében.

Ezt is ajánljuk a témában

Senkinek sincs joga agresszív háborút folytatni szomszédja ellen, és aláásni az ENSZ Alapokmányának egyik alapelvét: a területi integritást. Senki sem fenyegethet nukleáris fegyverekkel, nem áshatja alá a világ és a régiók élelmiszer-, energia- vagy egyéb biztonságát”

— mondta a békecsúcson Volodimir Zelenszkij.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 168 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemtudommegállni
2024. június 18. 10:10
Szégyen, hogy ezt a szennyet aláírtuk! Ideje lenne elgondolkodni ezen az egész EU tagségon!
Osztap_Bender
2024. június 17. 08:00
>>>>>>>>>>>>>Nemtulokos<<<<<<<<<<<<<<<<< Tudod a "küllőt a kerékben" nem szokta a kocsis 200 millió eurós büntetéssel "jutalmazni".
lazio154-2
2024. június 17. 07:16
Két hónap, bekerül a fidesz a Meloni vezette pártszövetségbe, és a békemenet népét ukránbaráttá alakítja át a szokásos péntek reggeli szócső. Aggódok a Zizi laborok egészségéért!
Osztap_Bender
2024. június 17. 06:06
Az oroszok soha nem fogják azokat a területeket "visszaadni", ahol orosz nemzetiség él a haramiák országában. Ők legalább érvényesítik (erővel), amit mi nem tudunk megtenni (szóban) Kárpátalján. Egy ilyen nyilatkozatot magyar részről aláírni botorság és szégyenletes. A határokat pedig igyekeznek visszanyomni nyugat felé, védve magukat a "művel, haladó országoktól". Teljesen logikus, ha nem is demokratikus, amit cselekednek. Ha nem biztosítják szerződésekkel, békésen érdekeik megvalósítását, akkor katonai erővel érik el azt. Minden nagyhatalom azt teszi létrejötte és megerősödése óta. Ki egymagában, ki szövetségi rendszerben. A "segédnépek" szerepe, érdeke, biztonsága harmadlagos szempont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!