Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Szijjártó Péter elindult a svájci békekonferenciára – és rögtön kemény kritikát fogalmazott meg

2024. június 16. 08:53

A külügyminiszter szerint mindenekelőtt a háborúzó feleket kellene közös tárgyalóasztalhoz ültetni.

2024. június 16. 08:53

(Nyitókép: KEYSTONE / EDA / POOL / MICHAEL BUHOLZ / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP)

„Immáron két és fél éve élünk a szomszédunkban tomboló háború árnyékában. Immáron két és fél éve mondjuk –hangosan és világosan –, hogy ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren”írta Facebook-bejegyzésében az orosz-ukrán háború kapcsán a hétvégén Svájcban zajló békekonferenciára való indulása előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve, hogy ugyanennyi ideje érvelnek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások mellett.

Szijjártó szerint nem árt belegondolni, hogy hány ember élne még, hány családnak nem kellett volna szétszakadnia, ha a fegyverszállításokra fordított erőfeszítéseknek csak a töredékét fordították volna béketeremtésre.

A miniszter szerint 

minél később kezdődnek meg a tárgyalások, minél később lesz tűzszünet, annál többen fognak meghalni és annál nagyobb lesz a pusztítás.

„Mindez persze fordítva is igaz: minél előbb ülnek tárgyalóasztalhoz a háborúzó felek, annál több emberéletet lehet megmenteni” – írja Szijjártó.

A tárcavezető azt írja, hogy mindig is nagyra értékelte Svájc békéért tett erőfeszítéseit, ám

egy békekonferencia csak akkor érheti el a célját, ha mindkét háborúzó fél ott ül az asztalnál. Ez most hétvégén viszont nem sikerül.

„Ami a szomszédunkban zajlik, az Oroszország és Ukrajna háborúja, nem Európa és Oroszország háborúja, nem a nyugati világ és Oroszország háborúja, egészen egyszerűen azért, mert Oroszország Ukrajnát támadta meg és nem Európát vagy a nyugati világot” – hívta fel a figyelmet Szijjártó, nyomatékosítva, hogy a magyar kormány azok között sürget valós, érdemi béketárgyalásokat, akik a háborút vívják. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 16. 22:15
Ártópetit a zsidó gazdái oda parancsolták. Szarnak a határon túliak legyilkolására, üldözésére, jogfosztására. Hiszen a szavazatával biztosított az eu. a magyarpusztító ukrán geci haverjaiknak a háborújukhoz: - 85+50+5 milliárd eurót, -13 szankciós csomagot (a 14-et most kotyvasztja a komisszár gazdáival), - sok tucat szankcióhosszabbítást (a 14-en most ügyködnek az aljas gecik), 6 havonta, - a magyarok pénzén áramot, gázt, üzemanyagot, gyógyszert, kötszert, gyógykezelést, üdültetést. Ráadásként a magyargyűlölő aljas hohol bandából naponta tízezreket "menekültekként" pénzeltek, etettek. Megszavazott mindent nekik a vètótlan köpcös geci csicska. Mindent is. A vámmentes, korlátozásmentes ukrán exportot, a magyar mezőgazdaság, méhészek tönkretételét is. Mi volt az új zsidó parancs? Nem azt kell figyelni, amit a zsideszes gecik hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak!
gekk
2024. június 16. 14:16
Hisztipeti ezt tette a kgb- ssel is.
Kovács Ubul
2024. június 16. 12:42
Ha jól látom, Pjotr Szijjartov nem állt be a közös csoportképbe, hiszen ezt MosZkva és a kínai rendőrség megtiltotta a számára.
mandala-3
2024. június 16. 12:27
Ha már ott kell lennünk miért nem csak osztályvezetői szinten???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!