Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Megkezdődött a svájci békekonferencia, nem tudni, hogy megvitatják-e Putyin békeajánlatát

2024. június 15. 13:35

A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten; ezzel ez az esemény lesz az év egyik legnagyobb csúcstalálkozója.

2024. június 15. 13:35
ZELENSZKIJ, Volodimir

Nyitókép: MTI/EPA/DPA pool/Jens Büttner

A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről, például a fogolycseréről akarnak tárgyalni.

A konferencia egy pénteki sajtóközlemény szerint a békefolyamat „első lépése”

A találkozó célja a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatás biztosítása az ukrán béketervhez, amely Oroszország teljes kivonulását követeli az elfoglalt ukrán területekről.

Ezt is ajánljuk a témában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a találkozón, Olaf Scholz német kancellár közvetlenül a dél-olaszországi Pugliából, a G7-ek találkozójának helyszínéről utazott oda. Az Amerikai Egyesült Államokat Kamala Harris alelnök képviseli.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem hívták meg. Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt

Oroszország más szövetségesei, például India és a Dél-afrikai Köztársaság részt vesz a találkozón, de még miniszteri szinten sem képviselteti magát. Brazília csak megfigyelőként vesz részt. A szervezők eredetileg azt remélték, hogy Oroszország legfontosabb szövetségeseinek állam- és kormányfői is megjelennek a tanácskozáson.

A találkozó svájci szervezői azt remélik, hogy még az idén döntés születik egy újabb konferenciáról, Moszkva részvételével

Közvetlenül a csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy Ukrajna a harcok befejezésének feltételeként mondjon le Donyeck, Luhanszk, Herszon, Zaporizzsja és a fekete-tengeri Krím félsziget területeiről.

A tanácskozásnak egy luxushotel ad otthont, amely magasan a Luzerni-tó fölött található.

(MTI)

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stingary76
2024. június 15. 21:54
Kár, hogy nem Kovács Ubul a miniszterelnök. Ő biztosan elment volna, és nagy arccal bemondja, hogy atomot az orosznak. Kár, hogy ubulkának nincs atom arzenálja, mert ő olyan kemény pesti zsíros hajú, cigiző rohadt fogú, heti egyszer fürdő alkoholista, hogy már régen megnyomta volna az atom gombot.
Mich99
2024. június 15. 18:13
KAMU az egész. Remélem, meghívták Kamu Gerit!
B_kanya
2024. június 15. 17:33
"Kovács Ubul 2024. június 15. 15:35 A szankciókkal mi a gondja, minden művelt putyinista tudja, hogy a musZka gazdaság számára kifejezetten előnyösek." Mindenki tudja, a HÜLYE bubukát kivéve, hogy Európa ELLENSÉGEI és ÁRULÓI azok, akik a szankciókkal elérték, hogy az orosz energia és nyersanyag Kínát erősítse, az EU ipara helyett.
B_kanya
2024. június 15. 17:31
orrbanB_kanya 2024. június 15. 16:28 "Szarnak is fos vagy ruszkicsicska a dzsuzsitok kurvája hetente jár ki a ruszki gazdijaihoz eligazításra:DDDD" Ahol elmondja, hogy béke kell, amit az ősszájú vesztes fajtád mindig követel tőle. Mert HÜLYÉK vagytok és elfelejtitek. 2006 óta ezért vagytok dúsított üzemanyag-levegő keveréken.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!