Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Hiába könyörög Zelenszkij, szép csendben mindenki belátta Magyarország igazát az oroszok nélküli svájci békekonferencia kapcsán

2024. május 27. 19:10

Egyik vezető mondja le a másik után a béketeremtésre esélytelen rendezvényt.

2024. május 27. 19:10

Nyitókép: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Temeti ma reggeli hírlevelében a Bloomberg a június 15-16-ra tervezett svájci „békekonferenciát”, miután lényegében senki nem lesz ott. Joe Biden amerikai elnök a Bloomberg információi szerint George Clooney világhírű színész, illetve Jimmy Kimmel, az ABC tévécsatorna független és objektív műsorvezetőjének társaságában fog

Hollywoodban adományokat gyűjteni elnökválasztási kampányához ahelyett, hogy megjelenne a konferencián.

Kína elnöke, Hszi Csin-ping szintén nem tervez jelen lenni, helyette Brazíliával együtt egy másik békekonferencián dolgozik, és egy „magas rangú köztisztviselőt” – azaz politikai szint alatti munkatársat – küld majd Svájcba. Peking olyan nemzetközi békekonferencia mihamarabbi összehívását támogatja, amelyet „elismer mind az orosz, mind az ukrán fél”, és „minden fél egyenlő részvételével, fair tárgyalás mellett” zajlik majd – közölte Mao Ning kínai külügyi szóvivő.

Brazília és India is jelezte, hogy alacsony szinten fogják magukat képviseltetni a tárgyaláson.

Ezért aztán a Bloomberg szerint az EU külügyminiszterei a Külügyek Tanácsának mai ülésén arról tárgyaltak, hogy „hogyan tudnának arcvesztés nélküli végkifejletet találni az ukrán békecsúcsnak”, és hogyan lehet a gyér részvételű mostani svájci rendezvény után továbblépni ősszel egy szaúd-arábiai békekonferenciára, ahol minden valószínűség szerint már Oroszország is jelen lesz majd.

Mindeközben a Bloomberg értesülései szerint Volodimir Zelenszkij „könyörög” a világ vezetőinek, hogy ugyan jöjjenek már el.

Múlt csütörtökön valóban közzétett az ukrán elnöki hivatal egy videót, melyben egy szétbombázott harkivi nyomda romjai között az ukrán elnök személyesen Bidennek és Hszinek címezve beszélt a konferencia jelentőségéről. Üzenetében Zelenszkij azt mondta, hogy a csúcstalálkozón dől majd el, hogy „a világban ki akarja valóban lezárni a háborút, nem pedig csak olyan tűzszünetet követelni, amit az orosz rakéták és tüzérség szükségszerűen meg fog majd szegni, ahogy tette azt tucatnyi alkalommal korábban”. Világossá tette, hogy „a világ azon vezetőihez szólok, akik még távolmaradnak a Globális Békecsúcs globális erőfeszítéseitől – Biden elnökhöz, az Egyesült Államok vezetőjéhez, és Hszi elnökhöz, Kína vezetőjéhez”, és úgy fogalmazott: 

Kérem, mutassák meg vezetői szerepüket a béke előremozdításában – a valódi békéében, és nem csak a csapások közötti szünetében”.

Vasárnap az Egyesült Államok annyit között, hogy az Egyesült Államok részt vesz majd a csúcstalálkozón, de hogy kivel és milyen szinten, arról nem beszéltek – ahogy hivatalosan arra a Bloomberg-értesülésre sem reagáltak, hogy valóban annyira tartja-e értelmesnek az USA elnöke a találkozót, hogy Hollywoodban kalapozzon helyette.

Magyarország az Európai Unióban egyedüliként képviselte azt az álláspontot következetesen, hogy az oroszok, mint hadviselő fél részvétele nélkül bármiféle békekonferencia sikertelenségre van ítélve.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Abraka
2024. május 29. 10:14
Bérbak Annaléna, Harcibanya Mari-Ági meg Pánzélos Tóni már ott is kiveri a biztosítékot! Az eredményesen bewokeított német fiatalok nem akarnak meghalni még a saját hazájukért se, nemhogy a másokéért!
rizseslecso07
2024. május 28. 08:04
Ez az ukrán olyan mint a hülye kártyás az asztalnál. Minden pénzét elvesztette már, de csak erőlteti, és végén csak egy pár zokniban kotródik haza.
Mich99
2024. május 27. 22:55
Ez csak egy náci propaganda-rendezvény, előre megírt határozattal...
virag-os
2024. május 27. 22:49
Még a Holdról is látszik, megint igaza lett !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!