Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Stoltenberg: A NATO-nak láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentő kapacitását

2024. június 17. 13:25

A NATO főtitkára szerint „a láthatóságot is elrettentő eszközként kell használni”.

2024. június 17. 13:25
Jens Stoltenberg

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a szövetségnek láthatóbbá kell tennie nukleáris elrettentető arzenálját az ellenfelei részéről megnyilvánuló jelenlegi fenyegetések közepette.

Stoltenberg a The Daily Telegraph című brit konzervatív napilapnak adott, hétfőn ismertetett interjúban elmondta: konzultációk zajlanak a tagországok körében olyan rakéták készenlétbe állításáról, amelyek jelenleg tárolókban vannak.

A NATO főtitkára szerint „a láthatóságot is elrettentő eszközként kell használni”.

Stoltenberg közölte: nem kíván műveleti részleteket felfedni arról, hogy mennyi nukleáris töltetet kell működőképes állapotban tartani és hány maradhat tárolókban, „de erről konzultálnunk kell, és jelenleg pontosan ezt tesszük”

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy fogalmazott, hogy

a nukleáris átláthatóságot a NATO nukleáris stratégiájának sarokkövévé kell tenni”,

az átláthatóság ugyanis elősegíti annak a közvetlen üzenetnek a kommunikációját, hogy „mi természetesen nukleáris szövetség is vagyunk”.

Stoltenberg szerint a NATO célja a nukleáris fegyverektől mentes világ, de amíg ilyen fegyverek léteznek, a NATO is nukleáris szövetség marad. Veszélyes lenne ugyanis egy olyan világ, amelyben Oroszországnak, Kínának és Észak-Koreának vannak nukleáris fegyverei, a NATO-nak viszont nincsenek – tette hozzá.

A főtitkár kijelentette: Kína különösen jelentős erőforrásokat fordít korszerű fegyverzet beszerzésére, beleértve nukleáris arzenálját. Stoltenberg szerint Kína nukleáris tölteteinek száma akár 2030-ra elérheti az ezret.

Ez azt jelenti, hogy a NATO-nak már a nem nagyon távoli jövőben két olyan potenciális ellenféllel kell szembenéznie, amelyeknek nukleáris fegyvereik vannak, és ez természetesen következményekkel jár – fogalmazott a hétfői Telegraph-interjúban az atlanti szövetség főtitkára.

(MTI)

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. június 20. 14:52
Lehet, hogy a következő május elsején az európai nagyvárosokban díszszemlés felvonuláson fogják mutogatni a franciáktól kölcsön kért atomtöltetű rakétákat?
survivor
2024. június 19. 06:18
Atomháború ON.
Krupp Skya
2024. június 17. 21:35
Kovács Ubul 2024. június 17. 18:14 Kösz, Putyin. Ubul elvtárs ezt így látjátok az ÁVH-nál?
Krupp Skya
2024. június 17. 21:33
Stoli, inkább az látszik hogy te vagy elrettenve, Dobjatok le egy hidrogén bombát Washingtonra, ez majd elrettenti az oroszokat, hogy oda még egyet dobjanak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!