Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Remény sincs a tűzszünetre: Ukrajna és a Nyugat nem kér Putyin ajánlatából

2024. június 15. 21:41

Moszkva két feltételt támaszt ahhoz, hogy tűzszünet legyen Ukrajnában, míg a Nyugat Svájcban tart békecsúcsot, de Oroszországot nem hívták meg.

2024. június 15. 21:41

Nyitóképünkön az ukrajnai békecsúcs nyitóülése. Fotó: Keystone/Eda/Pool/Micael Buholz/Anadolu/Anadolu via AFP

Elutasították a nyugati országok Vlagyimir Putyin ajánlatát, amelyet az ukrajnai tűzszünet előfeltételeként határozott meg. Az orosz elnök világossá tette, akkor lesz béke Ukrajnában, ha

  • ha az ukránok kivonulnak a négy annektált kelet-ukrajnai régióból: Donyeckből, Luhanszkból, Kherszonból és Zaporizzsjaból
  • és Ukrajna formálisan is elutasítja a NATO-csatlakozást.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz elnök bejelentését a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részvételével zajló G7 csúcstalálkozóra időzítette. Putyin azt is kiemelte, 

ez a javaslat nem egy ideiglenes tűzszünetről vagy a konfliktus befagyasztásáról szól, hanem a végleges megoldásról.

Kijev azonnal reagált

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak a közösségi oldalán reagált az orosz elnök szavaira.

„Oroszország részéről nincsenek új békejavaslatok. A Putyin-szerű entitás csak a szokásos agresszorkészletet hangoztatta, amiről már sokszor lehetett hallani. Ennek tartalma meglehetősen konkrét, erősen sérti a nemzetközi jogot, és ékesszólóan jelzi, hogy a jelenlegi orosz vezetés képtelen a realitások megfelelő értékelésére” – emelte ki Podoljak.

Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke pedig a Svájcban rendezett ukrajnai békecsúcson erősítette meg a BBC-nek, hogy 

nem lesz kompromisszum a függetlenségről, a szuverenitásról vagy a területi integritásról.

Nyugati békecsúcs, Moszkva nélkül

Kezdetét vette Svájcban a világ 90 országának részvételével zajló két napos ukrajnai békekonferencia. A találkozó várhatóan kevés eredményt hoz, mivel Oroszország nem lett meghívva, Kína pedig nem vesz részt rajta. Szintén távol maradt Joe Biden amerikai elnök, akit alelnöke, Kamala Harris képviselt, aki beszédét követően el is hagyta a találkozót.

Ezt is ajánljuk a témában

Volodimir Zelenszkij elnök a konferencia első napján arról beszélt, a békecsúcson elfogadott cselekvési tervet közlik Oroszországgal is, hogy a második békecsúcson rögzíthessék a háború valódi végét jelentő feltételeket. Zelenszkij hozzátette, hogy minden olyan állam, amely nem képviselteti magát a csúcson, de amelyik tettekben és szavakban ugyanazokat az értékeket vallja, csatlakozhat munkákhoz a Békeformula további szakaszaiban.

„Ukrajna vonuljon ki Ukrajnából”

A nyugati országok vezetői a svájci csúcson egybehangzóan elutasították Putyin fegyverszüneti ajánlatát. 

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök propagandának nevezte az orosz elnök tervét, amellyel 

gyakorlatilag azt sugallta, hogy Ukrajnának ki kell vonulnia Ukrajnából.

Olaf Scholz német kancellár szintén elutasította az ajánlatot, amelyet diktatórikus ajánlatnak nevezett, míg Rishi Sunak brit miniszterelnök szintén úgy véli, az orosz elnök valójában nem akar a békéről tárgyalni, az Oroszországot fegyverekkel támogató országok pedig a történelem rossz oldalán állnak.

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 16. 10:42 Szerkesztve
Ugy látszik még mindig sok élö ukrajnai katona van….
panyigai péter
2024. június 16. 10:03
Igen, az ukránoknak minden nap egyre szarabb, a következő orosz feltétel az lesz, hogy az EU-ban zárolt orosz vagyon jövedelméből származó hitelt az ukránok kamatostul az orosz államkincstárnak szíveskedjenek törleszteni.
koronaszepe
2024. június 16. 08:59
Nem biztos, hogy rossz lesz, azért az oroszok is tanulnak, ha lassan is. Kiküszöbölik az "elmúlt45 év" hibáit, és új dimenzióba kerül a virágzó, a megbonthatatlan, és még jobban fog élni meg virágozni!
koronaszepe
2024. június 16. 08:56
Az orosz álláspont világos, és érthető! A szomszédban csak baráti országok legyenek! Egyszer csak körbeérnek a földön, és megvalósul az évszázados orosz álom a birodalomról! Jobb, ha elfogadjuk; atomhatalom, nem lehet legyőzni, Napoleon és Hitler a tanú rá...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!