Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Segített az ukránoknak, most börtönbe kerülhet a korábbi miniszterelnök

2024. június 22. 08:58

Hazaárulással vádolják Eduard Hegert.

2024. június 22. 08:58

Nyitókép: Robert Nemeti / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

A szlovák védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tett Eduard Heger korábbi miniszterelnök és Jaroslav Naď korábbi védelmi miniszter ellen, amiért vadászgépeket adtak Ukrajnának – számolt be róla a Politico. 

Ahogy annak idején a Mandiner is beszámolt, Szlovákia 2023 tavaszán Ukrajnának adományozta teljes szovjet korabeli MiG-29-es vadászgépflottáját és két légvédelmi rendszert, így az első olyan ország lett, amely harci gépeket küldött Kijevnek. Bár érdemes azt is hozzá tenni, hogy a hírek szerint nem sokra mentek ezekkel az elavult harci repülőkkel az ukránok.

„Ez a döntés védtelenül hagyta a légterünket, és a polgárainkat biztonsági kockázatnak tette ki” – mondta Igor Melicher a védelmi miniszter államtitkára egy pénteki sajtótájékoztatón, majd alkotmányellenesnek nevezte az akkori kormány döntését.

Ennek a két úriembernek sikerült jobban lefegyvereznie Szlovákiát, mint bármely más ellenségnek”

– mondta Melicher, majd hozzátette: „Meggyőződésem, hogy Jaroslav Naď elárulta Szlovákiát, a hazáját”.

Hegert, aki 2021-2023 között miniszterelnök volt, és Naď-ot, aki 2020 és 2023 között védelmi miniszter volt, szabotázs elkövetésével, közhatalmi jogkörrel való visszaéléssel és külföldi vagyon kezelésével kapcsolatos kötelezettségszegéssel gyanúsítják a védelmi minisztérium szerint.

Robert Kaliňák védelmi miniszter korábban árulónak nevezte Naď-ot. „A fegyveres erők ilyen módon történő gyengítése az alkotmányt megsértve a mi politikai szótárunkban nem nevezhető másnak, mint árulásnak. Nem tudom, hogy ez a bűncselekmény lényegét is teljesíti-e, de ez egy olyan személy, aki elárulta a nemzeti értékeket” – fogalmazott Kaliňák június 13-án.

Heger és Naď egy június közepén tartott sajtótájékoztatón visszautasította a vádakat. „Az Ukrajnának adott hadianyag nem csak erkölcsi kérdés volt, hanem Szlovákia valamilyen egyértelmű igazodásának kérdése is a nyugati világban” – mondta Naď, hozzátéve, hogy nagyon büszke a Heger-kormány döntésére, hogy segített Ukrajnának.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. június 22. 21:56
Ott is a helye mindenkinek aki ilyen gazemberségben részt vesz.
Martell 2
2024. június 22. 20:47
Remélem tényleg börtönbe kerül a két jómadár.
Jospehe998
2024. június 22. 13:51
Többet segített ő magának mint az ukránoknak. Mert ezért meg voltak fizetve rendesen az teljesen biztos…
B_kanya
2024. június 22. 12:23
Csomorkany 2024. június 22. 10:40 "Mondjuk ez faszság. Az ország biztonságát velünk együtt a NATO-ra bízták," Tehát a mi Gripenjeink védik a Felvidék légterét. Mintha csak a sajátunk lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!