Nem támogatja Kaja Kallas EU-s tisztségét Meloni

2024. június 20. 17:48

Az észt miniszterelnök EU-s főképviselősége ellen lobbiznak Rómából, tengernyi a kifogás.

2024. június 20. 17:48

Nyitókép: Kaja Kallas észt miniszterelnök. Forrás: MTI/EPA/Valda Kalnina

***

Észtország miniszterelnöke a favorit jelölt az EU külügyi főképviselői posztjára, de akad itt egy kis bökkenő – írta meg az Euractiv. A bökkenőt pedig úgy hhívják: Giorgia Meloni. 

Az olasz miniszterelnök pártjától, a Fratelli d'Italia brüsszeli illetékeseitől ugyanis a lap úgy értesült, az olasz kifogás ellene elsősorban az, hogy a poszt túlságosan nagy befolyást adna neki az Európai Parlamentben ahhoz képest, ahogyan eltolódott az erőegyensúly a jobboldal javára.

Az Euractiv emlékeztet,

pár napja még evidenciának tűnt, 

hogy az Európai Néppárt-os (EPP) Ursula von der Leyen, a szocialista Antonio Costa és a liberális Kaja Kallas kapja a brüsszeli csúcspozíciókat, 

azonban nem így alakult a történet.

Ezt is ajánljuk a témában

Giorgia Meloni és az általa vezetett ECR-csoport részéről a formai ellenérv az egyeztetések hiánya volt, gyakorlatilag azonban az lehetett a gondjuk az észt jelölttel, hogy a Renew gyenge eredményt ért el a választásokon, már nem a harmadik legnagyobb képviselőcsoport, így aránytalanul nagy súlyt kapna a csoport egy ilyen pozíció betöltésével.

Az elemzők emellett rámutatnak, hogy Meloni más okból is ódzkodhat Kallas kinevezésével kapcsolatban: nem nagyon szeretné egy balti állam vezetőjére ruházni a külpolitikai feladatokat, mert attól tart, túlságosan keletre tolódna a súlypont, és 

kevesebb fókusz kerülne a mediterráneum és a migráció gondjaira.

Ez az EPP egyes vezetőinek sem annyira tetszett volna, mint kifejtették hétfőn a csúcstalálkozó előtti brüsszeli összejövetelen.

Az Euractiv által megkérdezett elemző szerint ugyanakkor az is lehet, hogy Meloni zsarolni akar a visszakozásával, akár így nagyobb portfóliót szerezni az ECR-nek.

Szerinte Meloni nem fog szembeszállni egy ukránbarát és euroatlanti orientációjú külügyminiszterrel, „de Kallas olyan jelölt, aki nagyon balti, lengyel és ukrán érdekeket képvisel, míg a Von der Leyen által támogatott Meloni inkább a Földközi-tengerre koncentrál” – vélekedett.

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt, ilyen szövetségeseket akár más, mediterrán országok, akár nem is jobboldali pártjai közül is toborozhat, például Pedro Sánchez spanyol miniszterelnököt és pártját, akik szintén jobban szeretnének olyasvalakit,

„aki ugyan NATO-párti és Ukrajna-párti, de jobban összpontosítana a Földközi-tengerre”.

Ahol azért a mai napig bőven akadnak kihívások.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2024. június 20. 22:51
Nem mellesleg istentelenül hülye, gerinctelen féreg.
Zolotarjov
2024. június 20. 22:17
Kaili, kallas, Kaja..van itt minden..:)
gebsi1
2024. június 20. 21:38
Olyan röhejes, amikor egy 1,3 milliós "országocska", amelyben a lakosság 1/3-a orosz nemzetiségű, nagy pofájú, ólibsi elnöke "lekvárnak képzeli magát....." Mindig az jut eszembe erről az ész(t) nélküli libáról amikor az elefánt meg a kisegér gyalogolnak át a vashídon, és a kisegér megszólal, hé, elefánt, hallod hogy dübörgünk?......
machet
2024. június 20. 20:29
Én sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!