Grúzia
15:002024. június 22.
Cseh Köztársaság
Törökország
18:002024. június 22.
Portugália

Megvan, hogy ki lehet az Európai Tanács következő elnöke, csak van egy kis bibi: épp büntetőeljárás folyik ellene a hazájában

2024. június 13. 07:43

Úgy tűnik azonban, hogy ez az apró szépséghiba nem jelentene problémát az EU vezetőinek.

2024. június 13. 07:43
Portugal XXIV Constitutional Government Inauguration

Kép forrása: Horacio Villalobos/Getty Images

António Costa ellen Portugáliában jelenleg is folyik büntetőeljárás; bár még nem vádolták meg semmilyen bűncselekménnyel, továbbra is nyomoznak ellene befolyással való visszaélés gyanúja miatt, amelybe ő és kormánya is belekeveredett, majd le is mondott miniszterelnöki posztjáról.

Ezt is ajánljuk a témában

A „szerkentyű” után: miért bukott a portugál baloldali kormány?

Eddig működött a „szerkentyű”: a portugál szélsőbal látványosan szakított António Costa szociáldemokrata kormányával, így Portugália január végét választással, a karácsonyt meg kampánnyal töltheti. De mire jutnak az új választással Európa egyik legbaloldalibb országában?

Úgy tűnik azonban, hogy ez az apró szépséghiba nem jelentene problémát az EU vezetőinek, akik közül sokan szeretnék, hogy ő vegye át Charles Michel helyét a Tanács elnökeként, írta meg a Politico.

A portugál politikus ideális jelöltnek tűnik; a szocialisták tagja, akik a második helyet szerezték meg az EU választásokon, és szeretnék, hogy a Tanács következő elnöke a saját soraikból kerülne ki. A különböző pártállású európai állam- és kormányfők is kedvelik őt, tisztességes, fair tárgyalóként tekintenek rá, aki rendelkezik a bonyolult konszenzusos döntések meghozatalához szükséges képességekkel.

Costát azonban egy erős kihívó veszélyeztetheti; a skandináv országok ugyanis a nemrég megtámadott Mette Frederiksen dán miniszterelnök jelölését támogatják, aki a biztonságpolitika és migráció kérdéseiben közelebb áll az ő álláspontjukhoz.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico szerint a Katar-gate után az EU-s vezetés sokkal érzékenyebb a Costa-ügyhöz hasonló botrányokra, és tekintettel az európai parlamenti választásokon történt szélsőjobboldali erősödésre, akik kampánya jelentős részben a korrumpálódott európai vezetőkről szólt, Costa ügye különösen problémás lehet. 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Lázár János: A győzelem az győzelem

A miniszter szerint még az idei év végéig el kell dönteni, kit indítanak majd a 2026-os országgyűlési választásokon a vásárhely-makói választókerületben.

15 órája

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:00
🍓 ️ ­­É­r­t­é­k­­e­l­d­­­ ­­a­­­ ­s­z­e­­x­­i­ ­­p­­u­­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Zsozsó
2024. június 14. 16:03
Bakker, miért pont egy szoci bűnóző jelentkezik erre a pozícióra. Ennyu erővel a Sárközi is lehetne... Ő legalább rendet tudott tenni Franciaországban.
rizseslecso07
2024. június 14. 05:21
Mi csak szopni járunk brüsszelbe. Ennyire kell nekünk ez a bűnöző, söpredék társasága? Lehet, hogy egyszer még sajnálni fogjuk, hogy nem a BRICS-ben vagyunk?
zsolt196969
2024. június 13. 16:17
Pont jó lessz oda
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!