„Meglepő”: fegyverként használja Kijev a besorozást politikai ellenfelei ellen

2024. június 26. 09:27

Az újságíró éppen a korrupcióról írt, amikor kopogtattak nála a behívóval – írta meg a Politico.

2024. június 26. 09:27
Ukrainian soldiers continue their movement in Donetsk Oblast

Nyitókép:Ukrán katona a fronton/ Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP

Jevhenij Sulhat ukrán oknyomozó újságíró éppen egy olyan cikket akart közzétenni, amelyben az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) korrupcióját taglalta, amikor egyenruhás katonák léptek oda hozzá egy bevásárlóközpontban, és megpróbáltak átadni neki egy behívólevelet.

„Ezt megfélemlítésnek és újságírói tevékenységem akadályozásának tekintem” – mondta, és hozzátette, hogy az áprilisi kísérletre közvetlenül azután került sor, hogy kapcsolatba lépett az SBU-val a cikke miatt. Nem volt hajlandó elfogadni a besorozási értesítést, ehelyett panaszt tett. A Politico megjegyzi: Sulhat nincs egyedül a panaszaival.

Más újságírók, illetve civil szervezetek dolgozói is arra figyelmeztettek: az adminisztráció arra használja a sorozást, hogy elhallgattassa a kritikus hangokat. 

Az ukrán kormány tagadja a vádakat.  

„Elfogathatatlan a büntetőjogi eszközök alkalmazása bármely személyre – beleértve a közéleti aktivistákat is – nyomásgyakorlás céljából, és az ilyen eseteket azonnal jelenteni kell az illetékes hatóságoknak” – mondta a Politcónak Oleg Tatarov, az elnöki hivatal helyettes vezetője, aki az ukrán bűnüldöző szerveket felügyeli.

Az incidensek azonban egyre szaporodnak

– jegyzi meg a cikk szerzője. 

Ezt is ajánljuk a témában

Kritizálod a kormányt? Érkezik is a behívó

Vitalij Shabunint, a Korrupcióellenes Akcióközpont (Ukrajna legbefolyásosabb megfigyelőszerve) vezetőjét azzal vádolták meg, hogy törvénytelenül elengedték a frontbeli egységétől, vissza a biztonságosabb fővárosba. Shabunin szerint Tatatov áll a vádak mögött. A férfi elmondta: teljesen legális volt az áthelyezése. 

Miért van az elnöki hivatal a nyomomban? Talán azért, mert arról beszélek, hogy Tatarov hogyan irányítja Ukrajna bűnüldözési hálózatát? 

Vagy azért, mert a Korrupcióellenes Akcióközpont módszeresen megsemmisíti a hatóságok antidemokratikus kezdeményezéseit” – írta Shabunin egy Facebook-bejegyzésben. „Nehezen tudom elképzelni, hogyan lehet engem kötelességmulasztással vádolni, amikor az invázió első napjaiban önként mozgósítottam Kijevben” – tette hozzá.

Tatarov tagadta a vádakat, és azt mondta, tisztában van azzal, hogy Shabunin hozzájárult Ukrajna megreformálásához és a korrupció elleni küzdelemhez.

Ezt is ajánljuk a témában

Behívó a halálos betegnek

Márciusban Olekszandr Szalizsenko, a politikai korrupciót feltáró Chesno főszerkesztője kénytelen volt katonai bizottság elé állni, hogy megmagyarázza, nem tud katonai szolgálatot teljesíteni, mert negyedik stádiumú rákban szenved. Ennek ellenére online kampány indult ellene.

A korrupciót vizsgáló újságírókat is terrorizálják az interneten, különösen a Telegramon. Ők is az elnöki hivatalt hibáztatják.

„Különböző megfélemlítési taktikákkal próbálják elriasztani az újságírókat, aztán persze mindig megfenyegethetnek azzal, hogy elküldenek a frontra” – mondta Jurij Nikolov oknyomozó újságíró a brüsszeli székhelyű lapnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vapepe
2024. június 26. 11:16
Félreértik, szándékosan félremagyarázzák. Zseléék csak lehetőséget adnak mindenkinek terepmunkát folytatva feltárni a harctéri és a hadseregben dúló korrupciót. Vagy részt venni benne. :)
lazio154-2
2024. június 26. 11:15
Várhegyi Olivér Eu. bővítési biztos tegnap mondta: Ukrajna törvénymódosításai mindenben megfelelnek a tagországok elvárásainak. Nincs akadálya a csatlakozási tárgyalás megkezdésének. Fideszes mondja, akkor ez a tövény jó! .
pollip
2024. június 26. 11:09
Az ellenzéket már felszámolta Zelenszkij. Izgatottan várom Brüsszel és a magyar függetlenobjektiv propagandisták nemtetszését! Hová tűnt a sajtószabadság? MP pont így akarja felszámolni a magyar újságírást, hogy megteremtse a saját dicsőítő médiáit.
bagira002
2024. június 26. 10:36
Képen látható agyon tetováltat a harctérre börtönből Zelenszkij kiszállította , fejfával együtt örök életet ígért neki .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!