Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Megbüntették a választók az őket semmibe vevő német jelzőlámpa koalíciót

2024. június 12. 09:02

Az erőből való politizálás, a „ma van, holnap nincs” logikája, a választópolgárok teljes negligálása, a marihuána legalizációs törvényben (is) abszolút tetten érhető.

2024. június 12. 09:02
marihuána, drog, fű, füves cigi
Téglásy Kristóf
Téglásy Kristóf
Drogkutató Intézet

Nyitókép forrása: Leonardo Munoz / AFP

 

„Többen kérdezték már tőlem, hogy lehet-e látni valamilyen következményét a Bundestag döntésének, miszerint idén április elsejétől legális a marihuánafogyasztás Németországban. Természetesen az egészségügyi rendszerre vagy éppen az igazságszolgáltatásra háruló többletterhek számszerűsítéséhez még kevés idő telt el (a feketepiac visszaszorítása eleve annyira életszerűtlen és illogikus érvelés, hogy azzal komolyan senki nem számol). Azonban másmilyen következménye az első adandó alkalommal lett annak,

hogy a jelzőlámpa koalíció a társadalom ellenkezése ellenére áterőltette a javaslatot.

Ez pedig politikai következmény, ami a múlt héten lezajlott választáson rajzolódott ki. (...)

A törvény hatályba lépett és ezután az első olyan alkalom, ami akár nagymintás véleménynyilvánító népszavazásnak is felfogható, ahol a társadalom tagjai, azaz a német polgárok kifejezhették a véleményüket, a múlt heti EP választások voltak. Annál is inkább, hiszen Németországban jövőre szövetségi választások lesznek. Ráadásul idén ősszel Kelet-Németországban tartományi választások is lesznek, ami a következőkben leírtak fényében különös pikantériát ad a történteknek. A választásokon ugyanis a CDU-CSU érte el a legjobb eredményt. Ez a 30 % körüli eredmény nem mindig volt a siker száma Németországban, pláne nem az a magyar kormánypárt eredményéhez (45%) képest, de mindenképpen elég volt az első helyhez. A második helyre azonban nem az örök rivális SPD futott be, hanem az elképesztő politikai és média ellenszélben dolgozó AfD (Alternativa für Deutschland). Emlékeztetőül, ennek a két pártnak a politikusai álltak ki egyértelműen és határozottan a legalizációs törvény ellen és a társadalom hangjának a meghallgatása mellett. Az SPD mindössze 13,9 százalékot ért el (2019-ben 15,8 százalék), ezzel 14 képviselői helyet szerezve, megelőzve az előzetes negatív méréseket is alulmúló Zöldeket, akik az öt évvel ezelőtti rekordértéküket szinte megfelezve 11,9 százalékot kaptak (2019-ban, 20,5 százalék), 12 képviselői helyet elnyerve. A liberális FDP mindössze 5,3%-ot ért el (Németországban – a Bundestag-választásokkal ellentétben – 2014 óta nincs minimális bejutási küszöb a pártok EP-be való megválasztásához). Ők voltak azok, akik a legalizációs törvényt azzal sürgették, hogy nem kell várni se Brüsszel, se a német társadalom meggyőzésére, nem kell totojázni (sic!), hanem erőből el kell fogadni a törvényt. (...)

Természetesen nem állítjuk, hogy a jelzőlámpa koalíció totális bukását csak a marihuána legalizációs törvény keresztülerőltetése okozta, hiszen ugyanezt a politikát követték a migráció vagy az ukrán háború kérdésében is.

Az erőből való politizálás, a „ma van, holnap nincs” logikája, a választópolgárok teljes negligálása azonban ebben a törvényben (is) abszolút tetten érhető.

Ez pedig mindig megbosszulja magát, mert azért a nap végén egy demokráciában mégiscsak az emberek döntenek.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gilou-au-clavier
2024. június 12. 13:43
„ma van, holnap nincs” Ez pontosan a rogáni logika a NER-lopattyú fedezésére. Szavazz ránk, különben már nincs holnap, mert megerőszakol a migráns + holnap átműti Soros a gyerekeket + holnap jön az orosz atombomba + minden választáskor, hogy sose vót még ilyen történelmi jelentőség :DDD
CsikiCsuki
2024. június 12. 11:09
Ez a Drogkutató Intézet is tolja a már legalább 20 éve tudományosan cáfolt marhaságokat a kapudrogról s minden ilyen szarról. Az igazság az, hogy aki nem akar tudni magáról az vagy leissza magát a sárgaföldig vagy belövi magát valamilyen dizájner droggal de az olyan emberek nem nagyon szoktak füvezni, nekik az túl gyenge. Ez az intézet sajnos nagyon is politizál, nem tudományosan, tárgyilagosan kezeli a témát, ahogy illene is neki.
Dixtroy
2024. június 12. 10:42
"Megbüntették a választók az őket semmibe vevő német jelzőlámpa koalíciót" Elmondom mit tanultak a büntetésből: semmit. A következő lesz a reakciójuk: nagyon örülnek, hogy szélsőjobb megrendült. És ennyi.
Biblioman
2024. június 12. 10:08 Szerkesztve
Erről a lóról le kellene már szállni! Az évi 50 liter pálinka rendben van, de egy kis fű már a világvége? Mi köze az államnak ahhoz, ha kicsit megfűszerezem a sütimet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!