Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Máris összeomlott a jobboldali összefogás Franciaországban?

2024. június 13. 09:26

Marion Maréchal és Éric Zemmour is egymásnak esett közös pártjukban.

2024. június 13. 09:26
null

Nyitókép: Eric Zemmour (fotó: Simon Wohlfahrt / AFP)

Gyorsan pörögnek az események Franciaországban. Kedden délben még a mérsékelt Republikánusok esetleges jobboldali nagykoalíciós csatlakozásáról szóltak a hírek, most viszont a radikálisok belharcairól érkeztek újabbak – írja az Euractiv.

A Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés mellett működik egy kisebb radikális jobboldali párt, a Rekonkviszta, amelynek alapítója és meghatározó arca Eric Zemmour jobboldali véleményvezér, 

illetve Marion Maréchal, aki egyébként Marine Le Pen unokahúga.

Ugyan a korábbi években sok vita volt Marine és Marion között, utóbbi ezért is kezdett önálló szervezkedésbe, de most Marion Maréchal is a gyors és széles körű jobboldali összefogás híve, hogy győzelmet arathassanak a június 30-ra kitűzött előrehozott nemzetgyűlési választáson. Vezető párttársa, Zemmour viszont nem így gondolja, ő annak híve, hogy a Rekonkviszta minél több helyen induljon el önállóan a választáson.

Marion Maréchal most a következőkkel állt a nyilvánosság elé: 

„Eric Zemmour az ellenkezésünk dacára úgy döntött, hogy a jobboldali koalícióval szemben is maximális számú jelöltet indítson”.

 Szerinte ez „meg fogja osztani a nemzeti tábort”, azt kockáztatja, hogy „macronista és szélsőbalos„ képviselőket juttat győzelemhez”, és végső soron „megengedi Macronnak, hogy folytassa a hazánkat pusztító politikáit”.

A Rekonkviszta Maréchallal együtt öt képviselőt küld az Európai Parlamentbe, és egy kivételével – aki Sarah Knafo, Zemmour tanácsadója és élettársa – mind Maréchal pártján állnak.

Eric Zemmour viszont azt közölte, hogy ő nem akar az egység útjába állni, de a Nemzeti Tömörülés nem akarja, hogy ő is jelölt legyen a választáson.

Maréchal most 

annyit gyorsan el tudott intézni, hogy a vele szövetséges rekonkvisztás politikusokat jelölje a Nemzeti Tömörülés is.

A francia jobboldal nagy szövetsége tehát egyelőre nem jött létre, sőt, újabb belső konfliktusok osztják meg őket. Kérdés, mit hoznak még a következő napok és hetek a választásig.

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. június 13. 15:11
A dollárok működésbe léptek ott is....
kata56
2024. június 13. 12:24
Indul a bomlasztás..
karakter-2
2024. június 13. 11:33
A kis zsidó, mint szélsőjobboldali:) - ő a francia Zelenszkij?
22-es csapdája
2024. június 13. 11:09
Sok önző primadonna, bazmeg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!