Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Lelepleződött Brüsszel legújabb hajmeresztő terve: ezzel az óriási húzással fegyvereznék fel most Ukrajnát

2024. június 26. 13:35

„Ez az első alkalom, hogy ilyesmit csinálunk” – árulta el a lengyel külügyminiszter.

2024. június 26. 13:35

A nyitókép illusztráció. Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az Európai Unió országainak külügyminiszterei hétfőn Luxemburgban úgy döntöttek, hogy az orosz jegybank befagyasztott eszközeiből származó nyereséget Ukrajna felfegyverzésére utalják, figyelmen kívül hagyva Magyarország kifogásait. Radoslaw Sikorski külügyminiszter hozzátette, hogy ezzel még nincs vége az ügynek, mert a G7-csoport korábban úgy döntött, hogy 50 milliárd eurós hitelt nyújt Ukrajnának, fedezetként pedig az elkobzott orosz vagyont használják fel – írja a Do Rzeczy.

Ez az első alkalom, hogy ilyesmit csinálunk”

– tette hozzá Sikorski. Szerinte az agresszornak kell fizetnie agressziója következményeiért. „Oroszországnak csak önmagát kell hibáztatnia, a hősies ukrán védőknek forrásokra van szükségük a gyáraik felfegyverzéséhez, mind az illegális, brutális orosz támadás alatt álló ukrán villamosenergiarendszer helyreállításához” – hangsúlyozta.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy az uniós országok külügyminiszterei megvitatták a tagállamok által Ukrajnának utalt fegyver-visszatérítések magyar vétóját.

Nyilatkozatomban ismét arra kértem Magyarországot, hogy ne legyen a lengyel pénz az Ukrajnával fennálló kétoldalú nézeteltéréseinek túsza”

mondta Sikorski.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban azt mondta, hogy a budapesti kormánynak dolgozó ügyvédek keresik a módját, hogy megkérdőjelezzék az uniós országok azon döntését, hogy az oroszok befagyasztott vagyonából származó nyereséget Ukrajnába utalják át.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 27. 11:50 Szerkesztve
Csak veszik, veszik a fegyvereket az ukrán katonáknak, akik viszont nem akarják azt felvenni, harcolni és meghalni... És elszökdösnek, ha tudnak.... De azért szurkolnak nekik..... Hősök ők az ukránok helyett, megy a sárga-kék telefonháttér....
zabszem
2024. június 27. 11:46
Mert, most kié is akkor pontosan az egyes országokban "befagyasztott" "orosz vagyon"? Ráadásul mi van azokkal a nem oroszokkal, akik csupán orosz banknál tartották a vagyonukat? Ki adja ezekért a pénzekért a fedezetet? Egyáltalán hogy lehet ebben az EU illetékes? Csak kérdem....
vamonos
2024. június 26. 21:05
"a G7-csoport korábban úgy döntött, hogy 50 milliárd eurós hitelt nyújt Ukrajnának, fedezetként pedig az elkobzott orosz vagyont használják fel" Na és mi lesz, ha azt a befagyasztott vagyont vissza kell adni, kamatostól, ki fogja visszafizetni az 50 milliárd eurót? Mert Ukrajna nem, az biztos.
Bp1964
2024. június 26. 18:02
Claudius1 2024. június 26. 14:48 A hohol hullahegyen a helyed, Azzal érdemled ki a kancsal pedofil buzi seggéből kinyalt dolláraidat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!