Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Kiszivárgott: az amerikai katonákat nem, de a katonai cégek embereit már elküldenék Bidenék Ukrajnába

2024. június 26. 08:09

Szerintük ez a lépés anélkül jelentene nagy segítséget az ukránoknak, hogy az amerikai hadsereg a konfliktus hivatalos részévé válna.

2024. június 26. 08:09
Philippines And U.S. Hold Joint Military Exercises

Nyitókép: Ezra Acayan/Getty Images

A Biden-kormányzat azon dolgozik, hogy feloldja az amerikai katonai vállalkozók Ukrajnába telepítésére vonatkozó de facto tilalmat, mondta négy, az ügyet ismerő amerikai tisztviselő a CNN-nek. Ez jelentős segítséget nyújtana ugyanis az ukránoknak az amerikai fegyverrendszereik fenntartásában és javításában anélkül, hogy az amerikai hadsereg közvetlenül beavatkozna a konfliktusba. 

A CNN-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati forrás elárulta, hogy az elnök elkötelezett amellett, hogy ne küldjön amerikai csapatokat Ukrajnába, és még nem született végleges döntés a szerződéses hadiipari alkalmazottak beutazásáról, de ha ez megtörténik, az intézkedés még az idén életbe léphet. 

Ez lehetővé tenné az amerikai hadügyminisztérium szerződéses partnereinek, hogy az orosz támadás óta először lépjenek ukrán területre.

Az elmúlt két évben Amerika arra törekedett, hogy távol tartsa az állampolgárait az ukrajnai háborús zónától. Ennek következményeként, ha az elmúlt két évben amerikai típusú fegyverek vagy rendszerek megsérültek vagy karbantartásra szorultak, azokat rendszerint Lengyelországba, Romániába vagy más NATO-tagországokba kellett szállítani javításra.

Az amerikai vezetés a várható lépéstől a karbantartási folyamatok jelentős felgyorsulását várja. Az idén leszállítani tervezett F-16-os vadászgépek is olyan fejlett fegyverrendszerek közé tartoznak, amelyek állandó karbantartást igényelnek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
camplazlo
2024. június 27. 02:05
Ja, ja, nem katonák, hanem "önkéntesek". Kína is csinálta a Koreai háborúban.
pethoz-2
2024. június 26. 13:39
Vietnam is igy kezdödött!
zabszem
2024. június 26. 10:47
Akad pár háború a világon... Küldjünk mindenhova zsoldosokat biztos, ami biztos...
lájkbajnok
2024. június 26. 10:45 Szerkesztve
Akkor viszont a ruszkik vonják ki a katonáikat Ukrajnából. A viszonosság és a béke jegyében. Ők is csak katonai cégek embereit küldhessék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!