Kikerülnék Magyarországot az EU külügyminiszterei

2024. június 24. 17:57

Nem akarnak magyar vétót a tagállamok.

2024. június 24. 17:57

Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

 

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn azért találkoztak, hogy Ukrajna újabb katonai támogatásáról egyeztessenek, miközben az igyekszik megfékezni az orosz csapatok keleti előrenyomulását.

Magyarország több mint egy éve blokkolja az Európai Békefenntartási Eszköz (EPF) keretében nyújtott segélyek folyósítását 6,6 milliárd euró értékben. Ez megakadályozza a tagállamokat abban, hogy részben visszatérítést kapjanak az általuk Kijevnek küldött ellátmányokért.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elhúzódó patthelyzet nyilvános szégyenfolttá vált Brüsszel számára, amely most új módszereket keres Budapest megkerülésére – számolt be az Euronews.

A kiskaput az EU által befagyasztott orosz központi banki vagyon 210 milliárd eurós bevételében találhatják meg. Ezek az eszközök, bár be vannak fagyasztva, továbbra is bevételt termelnek, amelyet Moszkva nem kap meg.

Az uniós országok márciusban megállapodtak abban, hogy lefoglalják ezeket a bevételeket, és közvetlenül Ukrajna számlájára irányítják azokat katonai felszerelések és újjáépítési projektek finanszírozására. 

Az első 1,4 milliárd eurós részlet jövő héten válik elérhetővé, és gyorsan át kell utalni – mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője. „Úgy döntöttünk, ezt a pénzt felhasználjuk – nem fogjuk újragondolni a már meghozott döntést. Most ezt kell végrehajtanunk” – jelentette ki. „Nem tarthatom ezt a pénzt a zsebemben, ez a pénz Ukrajna katonai támogatására van szánva. A döntést azonnal meg kell hozni, elkerülve mindenféle blokkolást” – folytatta.

Borrell szerint a miniszteri találkozó a pénz felhasználási „módszerének” finomhangolására és 

a terv nemzeti vétóktól való védelmére összpontosít,

ahogyan az az EPF esetében történt.

„Ukrajnának több segítségre van szüksége – és most van szüksége több segítségre. Most, a nyár előtt” – mondta. „És remélem, hogy a miniszterek támogatni fogják az általunk előterjesztett javaslatot.”

Litvánia külügyminisztere, Gabrielius Landsbergis optimistán nyilatkozott, hogy a miniszterek hamarosan döntést hoznak és felszabadítják a pénzt. „Ha nem is az EPF keretében, talán valamilyen más formában, de biztos vagyok benne, hogy az ukránok megkapják a pénzt” – nyilatkozta.

Annak biztosítása, hogy Kijev legalább 1,4 milliárd eurót kapjon, sürgető prioritássá vált Brüsszel számára. Július 1-jén Magyarország veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, és ezzel hatáskörébe kerül a napirend meghatározása, előmozdítva az általa támogatott témákat és háttérbe szorítva azokat, amelyeket ellenzi.

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

A háború nem konfekciótermék

Mivel igen sokan szekáltak ezzel a kérdéssel kapcsolatban, itt a válaszom, szokásom szerint köntörfalazás nélkül.

Tegnap, 20:00

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. június 26. 01:49
a bekefenntartas amint a neve mutatja bekefenntartasra van szanva nem haborufenntartasra
salmonella
2024. június 25. 18:36
A kohéziós alapot fogják fegyverekre költeni. Itt csak hazudoznak összevissza. Minket már annyira kikerülnek, hogy fel sem tűnne, ha kilépnénk ebből az uniónak nevezett dagonyából.
verkez
2024. június 25. 18:00
Végre! Csinálják, ha annyira akarják. A kötelezettségeket meg teljesítsék ők, ahogy vállalták. Nekünk semmi közünk hozzá!
atti64
2024. június 24. 21:31
UNIO= PATKÁNY BANDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!REMÉLEM SÉTESIK MINNÉL HAMARABB ANNÁL JOBB!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!