Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Magyarország sem akadályozhatta meg: minden szabályt felrúgva támogatja Ukrajnát az EU

2024. június 24. 15:48

A befagyasztott orosz pénzekből. Szijjártó is posztolt az ügyben.

2024. június 24. 15:48

Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook 

 

A Politico  szerint az uniós országok hétfőn jóváhagyták az Ukrajnának nyújtandó katonai segély első, 

akár 1,4 milliárd eurós részletét, amely a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételekből származik.

A pénzt az Ukrajna Segélyalapon (UAF) keresztül juttatnák el Ukrajnának, de a kifizetéseket Magyarország megpróbálta blokkolni.

Azonban a Tanács jogi szolgálata szerint Budapest nem akadályozhatja meg ezeket a kifizetéseket, mivel az év elején tartózkodott az UAF létrehozásáról szóló szavazáson. A fő érv az, hogy a pénz nem az EU adófizetőitől származik az EU tisztviselői szerint.

A pénzt közvetlen beszerzésekre fogják felhasználni, például lőszerek és légi védelmi rendszerek vásárlására.

A tagállamoknak délelőtt 11 óráig volt lehetőségük kifejezni véleményüket, ám a Politico által látott belső tanácsi iratok szerint senki sem szavazott ellene. 

A döntéshez nem volt szükség egyhangúságra, ami azt jelenti, hogy Magyarország nem tudta volna megakadályozni.

A hétfői megállapodás ellenére Magyarország továbbra is blokkolja az UAF keretében Ukrajna számára vásárolt fegyverek részleges visszatérítésére szolgáló 6,6 milliárd euró kifizetését. Egy diplomata szerint Budapest „dühös” a történtek miatt. A befagyasztott eszközökből származó nyereség végleges összege, amely Kijevbe kerül, még nem világos, de a diplomaták szerint 1,2 milliárd és 1,4 milliárd euró között mozog.

A hivatalos bejelentést az EU külügyminisztereinek luxembourgi ülése után várják. A döntésről nemrég posztolt a magyar diplomácia vezetője.

 

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Teréz Pitykéz
2024. június 26. 01:19
na bummm… egy héttel tovább húzzák …pár hohollal kevesebb … unijo seggggít…
herceg-3
2024. június 24. 18:56
Az ukránoknál a világon már csak az EU és annak vezetői korruptabbak!
Stingary76
2024. június 24. 18:30
"A pénzt közvetlen beszerzésekre fogják felhasználni, például lőszerek és légi védelmi rendszerek vásárlására." Magyarán azt a pénzt ellopják saját maguknak. Túlárazott módon lőszer gyártásra fordítva a nyugati fegyvergyártó cégeknek, akik aztán oda adják a septiben legyártott lőszert az ukránnak, akik aztán lényegében azt csinálnak vele amit akarnak, de az se érdekel senkit ha ott döglik meg az összes ahol van. Tényleg kurva jó ez az EU, na..
zabszem
2024. június 24. 18:20
Ki kell lépni az EU-ból minél előbb!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!