Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Kiakadtak az olasz melegek Ferenc pápa „buzulásos” megjegyzésén

2024. június 17. 11:30

A római Pride-on viccet csináltak Ferenc pápa kijelentéséből, más fórumokon azonban inkább nagyon aggódik az olasz LMBTQ-mozgalom.

2024. június 17. 11:30
Ferenc pápa a 60 Minutes adásában

Fotó: YouTube képernyőkép / 60 Minutes

A római Pride-felvonulás tele volt Ferenc pápa képével, de nem a tisztelet jeleként – írja a New York Times. Az LMBTQ-felvonuláson a pápa nemrég tett kijelentése ellen tiltakoztak, miszerint túl sok a meleg az olasz egyházban és a szemináriumokban.

A Vatikán később elnézést kért a szóhasználatért, de nem a megjegyzésért magáért.

A felvonulók olyan pólót viseltek, amelyek szerint „soha nincs túl sok buziság”

 (olaszul: frociaggine).

A melegmozgalom szlogent is csinált a pápai megjegyzésből – mondta Martina Lorina (28), egy színésznő a lapnak.

„Éreztessük vele, milyen szép a melegség” – kiáltotta egy résztvevő a tömegben, miközben

az egyszarvúnak öltözött férfiak egy Britney Spears-dalt énekeltek, a gyerekek pedig egymás kezét fogták két anyjukkal, és arcukat csillogó szivárvány borította.

Ezt is ajánljuk a témában

A 34 éves Daniele Lacitignola, aki állítása szerint keresztény és meleg, egy kartonból készült kivágást tartott magánál Ferencről. Azt mondta, hogy bár a pápa legutóbbi szóválasztása azt sugallhatja, hogy „a melegeket nem látják szívesen a templomban, őt mindig szívesen látják a Pride-on”.

„Ferenc, szeretettel várunk a plébániánkon” – állt egy másik transzparensen a lap szerint.

„Ha nevetek ezen a szón, nincs több szavuk, amivel megbánthatnának minket” – jegyezte meg a 31 éves Giacomo Canarezza, aki szerint „ha birtokba veszem a szót, használhatom identitásom jelzőjeként.” Hozzátette: „Ez immunissá tesz minden sértés ellen.”

Ezt is ajánljuk a témában

A New York Times szerint ugyanakkor 

többen aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a pápa szavai úgymond tovább marginalizálhatják az LMBTQ-mozgalmat 

egy olyan országban, amely – hangsúlyozza a liberális, egyre inkább balra tolódó lap – „Magyarországgal, Csehországgal és még néhány más országgal együtt azon néhány ország közé tartozik Európában, amelyek nem legalizálták az azonos neműek házasságát”.

Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormánya tavaly arra utasította az olasz polgármestereket, hogy engedelmeskedjenek egy bírósági döntésnek, s álljanak le az olasz azonos nemű párok béranyaság révén külföldön született gyermekei külföldi születési anyakönyvi kivonatának honosítását, ami Olaszországban illegális. Magyarán Meloni pusztán a törvények betartására kötelezte a településvezetőket.

Ferenc pápa nemrég, májusban interjút adott az amerikai CBS csatorna 60 Minutes című műsorának, amiben hangsúlyozta: nem engedélyezte a melegpárok kapcsolatának megáldását, csak az egyes emberekét.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
verkez
2024. június 19. 06:56
Aggódni azért mégis csak kifizetődőbb.
lhotx
2024. június 17. 14:32
Szójjatok Szexikittinek is, hogy elébb tisztázzuk a p*ja kilétét! Nehogy akaratlan rá...dobjunk egy talicskával a buzulásra.
antal-2
2024. június 17. 13:13
Haha! Ahogy demetálódik Feri egyre többet fog igazat mondani. A Ferik már csak ilyenek... Hahaha!!! Ahogy Karsai! Most ő az aktív eutanázia legnagyobb ellensége! Ahogy közeledik Isten elkerülhetetlen igazsága annyira be van fosva. Mindenárón tartsák életbe. Mindegy mennyibe kerül az adófizetőknek! Legdrágább hospice, gyógyszerek, felszerelések, szakemberek hada. Egy átlag, földi halandó magyar még álmodozni sem mer róla! Hahaha!!! Istennek legyen hála!
Mich99
2024. június 17. 12:48
@birozsstb hülyegyerek, végre coming out-oltál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!