Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Melegstopot hirdet Ferenc pápa az olasz szemináriumokban

2024. május 27. 20:58

Elege lett a sok „buzulásból” – tényleg ezt mondta a La Repubblica szerint.

2024. május 27. 20:58
Ferenc pápa a 60 Minutes adásában

Nyitókép: képernyőkép / YouTube / 60 Minutes

Megbeszélést tartott az olasz püspöki konferenciával múlt héten Ferenc pápa, melyen meglepő igénnyel lépett fel: azt kérte tőlük, hogy legyenek kedvesek nem felvenni több homoszexuálist az olasz szemináriumokba.

Eközben viccelődve azt is megjegyezte, hogy bizonyos szemináriumokban így is túl sok a „buzulás”

– tudta meg egymástól független forrásokból a La Repubblica.

Az olasz katolikus egyházban a meleg szeminaristák kérdése hónapok óta parázs vita tárgya, miután tavaly novemberben a püspökök új szemináriumi szabályzatot fogadtak el – ugyanakkor kihirdetni még nem tudták, mert a szöveg azóta is felülvizsgálat alatt áll a Vatikánban. Az új szabályzat változtatna azon a 2005 óta tartó gyakorlaton, hogy az egyház – a homoszexuális egyének tisztelete mellett – nem engedhet be szemináriumaiba senkit, aki „a homoszexualitást gyakorolja”, „mélyen meggyökeredzett homoszexuális tendenciákat mutat”, vagy „támogatja az úgynevezett melegkultúrát”.

Ezzel a rendelkezéssel elvben nem csak a szexuális életet élő melegek, hanem minden homoszexuális ki volt zárva a papságból.

A tavaly novemberi püspöki konferencián épp ez a téma szolgáltatta a vitára a legtöbb apropót: az olasz püspökök többsége olyan értelmezést támogatott, amely élesen elválasztja a homoszexuális aktust a homoszexuális hajlamtól, és a minden szexuális orientációjú papra egyaránt érvényes cölibátus jelentőségét hangsúlyozta. Ezzel megnyílt volna az út azelőtt, hogy a szemináriumokba cölebsz életet vállaló homoszexuálisokat is felvegyenek. Az olasz püspökök ezt ellenző kisebbsége vetette fel az ügyet múlt héten a pápának, melyre Őszentsége a fenti helyzetértékeléssel és javaslattal válaszolt, és elmondta azt is, hogy az olasz püspökök elképzelése már csak azért is életszerűtlen, mert a gyakorlatban ahhoz vezetne, hogy a homoszexuális papok kettős életet élnek, és meghasonulnak önmagukkal.

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hesperia
2024. május 28. 18:17
Egyre jobban bírom az öreget! :)
sagirdilsiz-2
2024. május 28. 11:36
A la Republicca előfizetés nélkül megtekinthető néhány sora szerint ez egy zárt ülés volt, de a címadásuk is megérne egy misét. ( ki szivárogtatott vajon?
Fundamentalista
2024. május 28. 09:54
Szóval a progresszívek, felszabadítók, feministák, queerek kedvenc pápája is átment homófóbba. Na, hogy mit fog kapni ezért Rita Perintfalvitól!? Én biztos nem tenném ki az ablakba.
starmind
2024. május 28. 08:17
Elege lett a Pápának a sok „buzulásból” ... kérdés, hogy Európának mikor lesz elege a sok buzulásból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!