Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Itt a NATO-főtitkár, a téma: Ukrajna

2024. június 12. 07:27

Senki sem készül könnyű csevegésre.

2024. június 12. 07:27

Nyitókép: Fischer Zoltán (Magyar Nemzet)

Magyarországra látogat szerdán Jens Stoltenberg, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyaljon. Mint tudjuk, Magyarország álláspontja eltér a fősodortól. Arról pedig a magyar kormányfő beszélt néhány napja az M1-nek adott interjújában, hogy

arra próbálnak majd választ találni, milyen jogi megoldással maradhatnánk ki egy NATO területén kívüli, ukrajnai misszióból.

A Magyar Nemzet hangsúlyozza, hogy a NATO mindenkori főtitkára politikai – és kommunikációs – feladatokat lát el, nem pedig katonait. Mivel a szövetségen belül teljes konszenzusra, esetleg „hajlandók koalíciójára” van szükség, 

Jens Stoltenberg célja tehát az lehet, hogy valamilyen kompromisszumot hozzon össze,

megőrizze a szövetség egységét.

Hozzáteszik: 

a nézeteltérés legfőbb oka, hogy az eredetileg védelmi szövetség egyre határozottabb szerepet vállal az ukrajnai háborúban. 

Szijjártó Péter külügyminiszter felsorolása alapján a tagállamok már szövetségi szinten koordinálnák a fegyverszállítást, engedélyeznék, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel mérjenek csapást oroszországi területekre, hosszú távú pénzügyi elköteleződéssel dollármilliárdokat fizessenek, magas rangú tisztségviselőt, sőt kiképzőket és tanácsadókat küldjenek Ukrajnába.

Hangsúlyozta: 

„Az, hogy Ukrajna katonai képességeinek növelése érdekében pénzt rakjunk össze, nem tartozik a NATO alapvető céljai közé!”

Többször, többen megkongatták a vészharangokat, írják, hogy a következő évtizedekben nyílt összecsapásra kerülhetne sor az oroszok és a NATO között, melyben Magyarország is frontvonallá vagy felvonulási tereppé válhat, Moszkva pedig figyelmeztetett: minden Ukrajnában állomásozó nyugati katonát legitim célpontnak tekint.

Hangsúlyozzák: 

Magyarország a fentiek miatt kizárta, hogy bármilyen ukrajnai misszióban részt vállaljon,

 legyen szó a fegyverszállításról vagy akár a tervezési fázisról. 

Kérdés, hogy például a segélyek összehangolásában vagy a pénzügyi támogatás jóváhagyásában sikerül-e megállapodni.

Magyarországon egyébként a közvélemény-kutatások szerint évek óta töretlenül magas, 70-80 százalék fölötti a NATO támogatottsága, és ezen az ukrajnai háború sem változtatott.

 

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2024. június 12. 20:43 Szerkesztve
Kétélű fegyverrel hadonászik a jensz. Addig pipiskedik Orbán előszobájában, míg végül megegyeznek, hogy kimaradhatunk a bulijukból. Ez jó. Viszont elveszíti azt a kényelmes helyzetet, hogy megvétózzuk a legvadabb hülyeségüket és végül berobbantják a macronnal, ursulával, scholzal a 3. vh.-t Most kell a józan ész és nem csak a pénz miatt kell kimaradnunk, de vissza is kell tartani a balfaszokat attól, hogy kiirtsák európa népét!
balbako_
2024. június 12. 10:36
A NATO alapokmányán szerepel, hogy a tagállamok VÉDELMI szövetsége. Mármost Ukrajna nem tagállam és, ha melléjük állunk akkor másik országot TÁMADUNK.
ThunderDan
2024. június 12. 10:32
Amúgy szörnyű lassan vánszorog az idő novemberig... :(((( El sem tudom képzelni, hogy mi lesz addig, és pláne mi lesz, ha Biden megint nyer. :(
ThunderDan
2024. június 12. 10:30
Axióma: Ukrajna NEM NATO-tag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!