Így lesz egy apró román porfészekből a NATO legnagyobb légibázisa

2024. június 25. 19:02

A németországi Ramsteint is előzi méretében a komplexum.

2024. június 25. 19:02
-

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

Hat RAF Eurofighter Typhoon áll a gurulóúton, kettőnek már zúgnak a hajtóművei, miközben a földi személyzet sietve végzi az utolsó simításokat a felszállás előtt – írja beszámolójában a BBC. A távolban porfelhő emelkedik a nyári hőségben a második kifutópálya építési területén, amely 3,5 km hosszú lesz. A forró északi szél rázza az új és a régi hangárokat.

A Mihai Kogălniceanu (MK) légibázis a közeli faluról kapta a nevét, amely egy 19. századi román liberális politikus nevét viseli. Ez a porfészek lesz a helyszíne Európa legnagyobb NATO bázisának, amely még a németországi Ramsteinnél is nagyobb.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azzal indokolta ukrajnai háborúját, hogy a NATO egyre közelebb kerül Oroszország európai határához. Az inváziójára válaszul a NATO sakktábláján újabb bábuk kerültek előre.

„Korábban azért voltunk itt, hogy elrettentsük az oroszokat az agressziótól. Most inkább azért, hogy megnyugtassuk a többi NATO-országot, mint például Romániát, hogy itt vagyunk, és hajlandóak vagyunk megvédeni őket” – nyilatkozta egy, a légibázison szolgáló NATO pilóta.

Esténként a támaszponton azt figyelik, ahogy  a radar képernyőin kibontakozik a háború a szomszédos Ukrajnában.

 Miközben a NATO vadászgépek elkerülik a szükségtelen találkozásokat az oroszokkal, két ismert incidens történt a Fekete-tenger felett. 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértett egy parancsot a földi irányítástól, és majdnem lelőtt egy brit hírszerző repülőgépet, amelynek legénysége akár 30 fő is lehetett.

2023 márciusában meg egy amerikai MQ-9 Reaper drón, amelyet Romániából irányítottak, szándékosan hozott le egy orosz SU-27 „Flanker” vadászgépet a nemzetközi vizek felett.

Az MK bázison a mindennapi élet, mindezek ellenére, többnyire nyugodt. A bázis parancsnoka, Nicolae Cretu irodája előtt a sirályok és a varjak zajosan szüretelik a sorban álló cseresznyefákat. 

Az irodájában Scott Delay, az Amerikai Hadsereg Támogatásának – Fekete-tenger logisztikai vezetője tervezi a jelenleg 1840 amerikai személyzet ellátását.

 „Igyekszünk otthonos érzést nyújtani nekik, amíg itt vannak. Tehát ez igazából nem különbözik bármelyik közösségtől. Csak egy kerítés veszi őket körül. Illetve egy dolog, amihez az amerikai katonák nehezen szoknak hozzá, mondja, hogy az interneten rendelt termékek szállítási ideje Romániában hetekig is eltarthat.”

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 26. 18:39 Szerkesztve
Kituno celpont egy Sarmatnak.
2024. június 26. 08:41 Szerkesztve
Szerencsékre és remélem a magyar határtól minél messzebb. Meg is néztem. A fekete tenger-Krím Szevasztopol-Orosz határ felé néző területen. Várna meg Dubrovnik ezután felejtős turisztikai célpont lesz (mert a reptér eleve célpont lesz, ha már most nem az eleve)
herceg-3
2024. június 26. 04:59
Lesz még abból (szó szerint is) jó nagy porfészek! Amolyan radioaktív féle porból...!
Zolotarjov
2024. június 25. 22:57
Easy target..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!