Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Helyzetjelentés a végeken

2024. június 17. 06:09

A több, mint 2 éve tartó földi pokolnak súlya azért már kiolvasható az itt élők tekintetéből.

2024. június 17. 06:09
Pro-Russian Rebels Regain Control Of Uglegorsk, Ukraine
Dobsa István
Dobsa István
Facebook

Nyitókép: Pierre Crom / Getty images

„Reggel van. Verőfényes napsütés. Indulunk az oviba. Az utcák csendesek, de azért van forgalom, Beregszász városának fő utcáján, a kelleténél néha nagyobb is, amit az útszélesség elbír. Tizenöt perc után megérkezünk a Frangepán Katalin ovihoz, ahol családom legfiatalabb tagja tanul. 

A tágas udvarról kihallatszó gyermekzsivajt munkagépek hangja töri meg – épül az új óvóhely. Szeptembertől ugyanis komoly szempontoknak megfelelő óvóhelyek meglétével működhetnek csak oktatási intézmények. Az iskolákat már kezdi elérni a nyár, a középiskolások multitesztjeik leadása után, felvételizhetnek felsőoktatási intézményekbe, a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára is szép számmal érkeznek diákok, nagylányunk is éppen odakészül.  

Igen, az országban háború dúl. Egy gyilkos, pokoli háború. Szinte minden napra jut egy bejelentés, és sajnos van, aki nem tér haza, többé már soha. A több, mint 2 éve tartó földi pokolnak súlya azért már kiolvasható az itt élők tekintetéből, de bármennyire furcsa lehet ezt egy kívülállónak megérteni, megpróbálnak úgy élni, ahogyan tették ezt korábban. 

Ezt olvasom ki a kenyeres néni arcából is, aki reggelente a boltban fogad. Nem tudom, pontosan, mit jelent úgy kenyeret rakni a boltok polcaira, hogy akár napi 8-10 órát nincs áram, vagy, hogy hogyan talál munkaerőt egy háborús országban, de reggelente maradt ugyanaz a mosoly és jókedv, ami évekkel ezelőtt is. ”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2024. június 18. 12:00
Hozott szalonnával egérirtást vállal özv. Varsányiné. (Örkény)
tintapaca
2024. június 18. 09:59
Minden nép olyan vezetőket érdemel, amilyeneket kitermel magából. (Ókori perzsa mondás.)
Akitlosz
2024. június 17. 18:20
Ez van, ha ennek az országnak olyan vezetése van, amelyik Ukrajna területi integritásához ragaszkodik rendszeresen. A népek önrendelkezéséi joga a "szabad világ" egyik legnagyobb hazugsága.
Málaga21
2024. június 17. 18:08
Pont leszarnám az egész cirkuszt, ha nem nekünk kellene finanszíroznunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!