Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Hazaárulást kiáltott a védelmi miniszter – forrnak az indulatok Szlovákiában

2024. június 12. 18:29

A védelmi miniszter hazugsággal vádolja, és feljelenti elődjét az ukránoknak ajándékozott MiG-29-es vadászrepülők miatt.

2024. június 12. 18:29

Fotó: Tomas Benedikovic/AFP

Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a pozsonyi kormány szerdai ülése után bejelentette: feljelentést tesz az elődje által tavaly tavasszal Ukrajnának ajándékozott szlovák MiG-29-es vadászrepülők ügyében.

Szlovákia 2023 márciusában, Eduard Heger ügyvezető kormánya idején teljes vadászrepülőgép-állományát, 13 darab MiG 29-est, illetve egy Kub légvédelmi rendszert adott át Ukrajnának. A döntést és Jaroslav Nad akkori védelmi minisztert is számos bírálat érte, részben az akkori ellenzéki pártok részéről, amelyek azt állították: a Heger-kabinetnek ügyvezető kormányként nem volt hatásköre ilyen fajsúlyos kérdésben döntést hozni. Az ügyben az akkori ellenzék több alkalommal is rendkívüli parlamenti ülést indítványozott, de azok egyikét sem tartották meg a kormánypártok képviselőinek parlamenti obstrukciói miatt.

Ezt is ajánljuk a témában

Robert Kalinák a szerdán bejelentett feljelentéssel összefüggésben rámutatott: Jaroslav Nad a vadászgépek elajándékozásával meggyengítette a szlovák fegyveres erőket, és ezzel az alaptörvény rendelkezéseivel ellentétes döntést hozott.

Ilyen módon meggyengíteni a fegyveres erőket az alkotmánnyal szemben, ezt a mi politikai szótárunkban csak hazaárulásnak lehet nevezni”

– szögezte le Robert Kalinák, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Az ügyben tervezett jogi lépések megtételéről szerdán a szlovák védelmi tárca is tájékoztatta a szlovák hírügynökséget, rámutatva: az ügyvezető kormányként működő Heger-kabinetnek nem volt jogköre döntést hozni a vadászrepülők átadásáról. A tárca államtitkára, Igor Melicher ezzel összefüggésben elmondta: megpróbálták megtalálni a minisztérium dokumentumaiban azt az állítólagos jogi elemzést, amelyre a tárca akkori vezetője, Jaroslav Nad az ajándékozással kapcsolatban hivatkozott. A miniszter Facebook-oldalán közzétett ugyan egy dokumentumot, ám sem ezt nem találták, sem arra utaló iratot, hogy ilyen szakvéleményt megrendeltek vagy készítettek volna.

Kiderült, hogy a volt miniszter hazudott, amikor a MiG-29-es vadászrepülők Ukrajnának ajándékozása ügyében egy jogi elemzésre hivatkozott”

– jelentette ki Igor Melicher.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. június 13. 09:18
Akitlosz-csapláros 2024. június 12. 22:55 ..."F-16-os mint csúcsminőség? Régebbi típus, mint a MIG-29-es. Orvosnak kellene látnia tégedet."... Baszott már te is a DISZLEXIÁSOK, vagy a HATUMÁK (határon túli szarfaszú gyáva magyarul elfelejtett disszidensek) népes itt a Mandin is gyakori balfasz seregét tarkítod ??? ..."ugyanakkor a bírálók szerint a csúcsminőségnek tartott F16-osok képességeit a szlovákok nem tudják majd kihasználni,"... ÉÉÉÉÉRTED? A BÍRÁLÓK SZERINT ! Amúgy a sárkány valóban kurva régi, azonban folyamatosan fejlesztették, és mára az amcsik az F16 Block 70/72-őt a legfejlettebb 4. generációs repülőgépnek hirdetik. Azon kívül, ne várd már, hogy a tótok majd F35-ösöket vagy Eurofightereket vesznek, pénzük meg semmi. Legalább nézz utána, mielőtt itt RONGGYÁ ÉGETNÉD magad, és orvost javasolnál másoknak, miközben - betegségtudat hiányában - erre magadnak lenne sürgősen szüksége !!!
Akitlosz
2024. június 12. 22:52
Egy tisztességes jogállamban megáll a feljelentés. Mi más lehet az, ha a kormány lefegyverzi az ország légi erejét, mint hazaárulás?
Akitlosz
2024. június 12. 22:49
Igaza van. Szlovákia Magyarországgal védeti a légterét, Magyarország meg meg is teszi neki. Eddig egyszer rakétázták az oroszok Kárpátalját. Akkor, amikor Szlovákia átadta a fegyvereit Ukrajnának Kárpátalján át.
Aegopolis.
2024. június 12. 22:28
Kalinák sose volt teljesen komplett. Mégis minek tartották volna meg a százéves MIG-eket ruszki alkatrészek és szervíz nélkül?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!