Franciaország
ÉLŐ
Belgium

Ez lehet az egyik ok, amiért Kína nem támadja meg Tajvant

2024. június 29. 15:08

A félvezetők kulcsfontosságúak a világ gazdasága számára, bárki is nyer Amerikában, még több szankció lesz Kína ellen, de a kínai gazdasági fejlődés így sem állítható meg – hangzott el az MCC konferenciáján.

2024. június 29. 15:08
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Fotó: Unsplash

 

Az MCC Külgazdasági Műhelye szervezett beszélgetést a félvezetőgyártás globális versenyéről, illetve gazdasági és technológiai jelentőségéről. A beszélgetés során bemutatásra kerültek a félvezetőgyártással járó geopolitikai előnyök, az ázsiai régió kiemelt szerepe és a régión belüli dinamikák, illetve Európa, azon belül Magyarország mozgástere is. A beszélgetésen Bánhidi Ferenc, közgazdász, Kína-szakértő és Tasnádi Zsombor, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatója vettek részt, a moderátor Kertész Bence, az MCC Külgazdasági Műhely műhelytagja volt.

Tasnádi szerint a chiptervezés, a gyártóberendezések, speciális vegyszerek beszállítói monopolpiacot alkotnak, és a chipipar nem koncentrálódik egyetlen országban sem, a főbb szereplők között van megosztva. 

A kutatás és fejlesztés még mindig nagyrészt az Egyesült Államokban és Tajvanon zajlik,

a gyártás Kína, Tajvan, Dél-Korea és Japán között oszlik meg, de Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek is jelen vannak. Egy ideig Japán volt az USA technológiai kihívója, de az USA visszavette a vezető szerepet, most ugyanez történik Kínával, ám Japán elért annyit, hogy az ő maratógázaik nélkül összeomlana a chipipar. 

A félvezető-ipar tőkeigényes dolog, a kutatás-fejlesztés nagy befektetést igényel, hogy haladni tudjon az ipar a korral. A multik, az egyetemek és intézmények vonnak össze erőforrásokat, hogy ezeket tudják koncentrálni a fejlesztésben. A lánc jó része Kelet-Ázsiában van, természeti katasztrófák és geopolitikai konfliktusok által veszélyeztetett helyeken. 

Tajvant részben azért sem fogja Kína megtámadni, mert ott gyártják a fejlett chipek 99%-át.

Kínai invázió esetén az iPhone-okba nem tudnának éveken át chipeket gyártani. Ezért az USA szeretné újra házon belülre telepíteni a chipek gyártását, most 9-10 százaléka a chipeknek ott készül, adófizetők dollármilliárdjaival támogatva. Tíz év alatt ez a szám 15 százalékra nőhet, és még modernebb chipeket akarnak gyártani, hogy ha esetleg Kína megtámadja Tajvant, akkor is legyenek ilyen eszközeik. Kínának így csökken a zsarolási potenciálja, de közben gyengülhet Tajvan „szilíciumpajzsa” is – jelezte Tasnádi.

Bánhidi szerint Tajvan szerepe kisebb, az értéklánc kritikus eleme nem a gyártás, hanem a tervezés. 

Most már nem csak számítógépekre és telefonokra optimalizált chipek vannak, hanem AI-ra is. Az USA előnye, hogy ebben a tervezési fázisban továbbra is domináns, a chipek tervezésében 65 százalékos aránnyal vannak jelen. Az Apple készülékekben teljesen egyedi chipek vannak, de ugyanez igaz a Qualcommra is. A legmodernebb chipek csak bizonyos termékekbe kellenek. Az elektromos autókba is kellenek chipek, de nem 3 nanométeres, hanem „közönséges”, már tíz éve gyártott chipek, ezért nem lehet lenyomni Kínát. Amikor a különböző piaci részesedéseket nézzük, három szempontot szoktak nézni: versenyképesség, nemzetbiztonság és sérülékenység.

Bánhidi úgy véli, 

a szocialista gazdaság azért csúszott le, mert informatikai fejlődését ellehetetlenítették, 

most ezt a szankciós rendszert akarják megismételni Amerika Kínával szemben. Kínát viszont nem lehet a régi Szovjetunióhoz hasonlítani, a kísérletek a kínai technológiai fejlődés megakasztására meddők lesznek. 2019-ben elkezdték szankcionálni a Huaweit, de máig ők működtetik a legjobb 5G-hálózatot. 2022-ben jött a következő szankcionálás, ez nem csak a chipexport, de a chipgyártáshoz tartozó összes többi input, pl. szoftverek terén érvényesült, de a hatása még mindig nem értékelhető. Most az Nvidia GPU-k kivitele kapcsán született szankció, de ennek hatását még nehéz megítélni.

Bánhidi kiemelte, hogy Kína minden gazdasági projektjében ott

 az állam, a gazdaságtervezés, az egyetemek, ezek mind egy országos stratégiai koncepció megvalósításába vannak bevonva egy fejlesztési terv alapján, folyamatos felügyelő-bizottsággal. 

A különböző szereplők egymást kiegészítő munkáját más nem is tudná megismételni. Ennek voltak olyan eredményei, hogy a Huaweinek ma már van 5G-képes telefonja, az AI-t támogató grafikus chipek alig vannak elmaradva az amerikai chipektől.

Bánhidi szerint Amerika nagy szankciókat vezetett be eddig korlátozott területre, most bővítik ezeket a területeket, és ha totális szankciók felé menne az amerikai politika, lehet hogy még nagyobb negatív hatás érvényesülne. Tasnádi szerint 

bárki győz, csak több szankció lesz, Trump még keményebb lenne, mint Biden. 

Viszont a Huawei szoftverei futnak a kínai elektromos autókban, amelyek a Teslával bármikor felveszik a versenyt, ennyit a szankciók hatásáról, ezek a Huawei-nél nem működtek – tette hozzá a kutató.

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. június 29. 21:41
VANNAK félvezetők, vannak MEGVEZETŐK! A FIDESZ politikusai a MEGVEZETŐK csoportjába tartoznak.
dekoninck-2
2024. június 29. 20:48
Jó ez a technológiai függőség. Minél inkább függünk a chipektől, internettől, annál nagyobbat lehet pofára esni.
2024. június 29. 18:59 Szerkesztve
Kurva anyád fizetett csótány! Menj szopd gyurcsótány faszát! Bukott ellenzéki majomhimlős kurva!
sexykitty-101
2024. június 29. 18:59
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­­k­e­l­d­ ­a­­ ­­­s­z­­­e­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­n­­­c­­i­m­­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!