Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Európa választ

2024. június 05. 23:35

Marad a centrum és a baloldal koalíciója, vagy új jobboldali többség alakul ki az Európai Parlamentben? Körképünk a fontosabb tagállamok politikai erőviszonyairól az EP-választás előtt.

2024. június 05. 23:35
Strasbourg,,France,-,March,20:,Exterior,Of,The,European,Parliament
Hajdú Tímea

Nyitókép: Shutterstock

Június 6. és 9. között az Európai Unió szavazókorú lakossága eldönti, kik képviseljék országát az Európai Parlamentben. A választói lelkesedés általában alacsony, 2019-ben 50,7 százalék volt a részvételi arány, 2014-ben pedig 42,6 százalék. A legtöbb országban sokkal inkább meghatározza a választást a helyi politika, mint az, hogy az adott formációk melyik pártcsaládhoz csatlakoznak majd az EP-ben. Az uniós pozíciót megcélzó politikusoknak leginkább a pártoknál kell lobbizniuk támogatásért, nem pedig a szavazóknál. A voksolás az alacsony részvétel mellett is képet ad arról, hogy a lakosság legaktívabb szavazórétegei kit támogatnak. Cikkünkben azt az öt európai országot vesszük górcső alá, amely a legtöbb képviselőt küldi az EP-be. Az európaiak 720 képviselőt választanak meg, amelyből 367-et Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Lengyel­ország küldhet, vagyis a huszonhét tagállamból öt adhatja a képviselők több mint felét.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!